Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 august 2015, 11:56 views 13797
Satul din Moldova în care convieţuiesc reprezentanţi ai 14 etnii (VIDEO)
10 august 2015, 11:56 views 13797

Satul din Moldova în care convieţuiesc reprezentanţi ai 14 etnii (VIDEO)

La doar un secol de existenţă, satul Alexanderfeld din raionul Cahul se poate mândri cu o istorie bogată. Denumirea exotică a localităţii vine de la coloniştii germani, care au întemeiat satul la începutul secolului al XX-lea. Deşi acum nu a rămas niciun neamţ în sat, acolo convieţuiesc reprezentanţi ai 14 etnii.

Localnicii îşi numesc satul, în glumă, "Turnul Babel" al regiunii, pentru a sublinia diversitatea lingvistică.

Localitatea a fost părăsită de nemţi la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ei au lăsat însă casele din cărămidă şi şcoala din sat, care, ulterior, a devenit biserică ortodoxă.

"În fiecare an, în sat vin nemţi care au locuit aici sau copiii lor. Îşi găsesc casele lor şi ne mulţumesc pentru faptul că le-am păstrat locuinţele", a spus primarul localităţii Liubovi Arnautova.

Ultimul neamţ din Alexanderfeld a murit acum doi ani. Mulţi dintre ei au contribuit şi la deschiderea muzeului din localitate şi au făcut filme despre localitate.

"Aici avem un strung pentru confecţionarea ţiglei. Nemţii l-au cumpărat din Ismailîn 1930 pentru construcţia caselor", a explicat primarul.

În ultimii 100 de ani, localitatea a avut cinci denumiri, inclusiv Alexandru cel Bun şi Câmpeni. La vechea denumire Alexanderfeld s-a revenit în anul 2002, la insistenţa localnicilor.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

localitati , Moldova , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
2217 locuitori

Pelinei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sătuc și Pelinei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2217 oameni. Satul Pelinei a fost menționat documentar în anul 1708.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.