|
Chetroşica Veche – un vechi sat moldovenesc
Prima atestare documentară a satului Chetroşica Veche (cu numele Piatra) datează din 15 iunie 1431.
Primele așezări umane au apărut pe vatra veche a satului cu circa 4.500 de ani în urmă. Prima atestare a satului se regăseşte în documentul din 15 iunie 1431, prin care Alexandru cel Bun dăruia această moşie vornicului Cupcici, împreună cu alte sate. La acea dată Chetroşica Veche se numea Piatra pe Ciuhur.
În anul 1641, Vasile Lupu a dăruit mănăstirii "Trei Ierarhi" din Iaşi, satul Piatra pe Ciuhur, actualul sat Chetroşica Veche. Domnitorul Grigore Ghica întărea la 31 iunie 1776 proprietatea Mănăstirii "Trei Ierarhi" asupra satelor de peste Prut Piatra pe Ciuhur şi Vasileuţi. În registrul localităţilor din Imperiul Rus, publicat în 1861, sunt trecute Chetroşica Veche şi Chetroşica Nouă cu explicaţia "sate mănăstireşti, au împreună 70 de case, 204 bărbaţi şi 209 femei, fără biserică".
Recensămîntul din 1859 a înregistrat în Chetroşica Veche, 26 de familii (54 de bărbaţi şi 49 de femei), care munceau pe moşia mănăstirii "Trei Ierarhi". Recensămîntul din 1859 a înregistrat în Chetroşica Veche, 26 de familii (54 de bărbaţi şi 49 de femei), care munceau pe moşia mănăstirii "Trei Ierarhi". În 1875 moşia mănăstirii cu cele 34 de familii de ţărani a fost arendată de boierii Arcadii şi Leonid Dolivo-Dobrovolski. În 1880 moşiile satelor Chetroşica Veche şi Chetroşica Nouă trec în posesia complexului monastic de la Sfîntul Munte Athos din Grecia.
În 1904 Chetroşica Veche avea 22 de case, către 1910 numărul acestora a ajuns la 48, în 1923 - 85 de case.
În 1940 autorităţile sovietice au înregistrat în Chetroşica Veche 483 de locuitori. În 1971 Chetroşica Veche număra 741 de locuitori, în 1989 - 912, la 1 iunie 2000 - peste 1000 de locuitori. Deoarece satul se află în subordinea administrativă a oraşului Cupcini, populaţia beneficiază de toate serviciile din zona administrativă, industrială, comercială şi culturală din Cupcini.
În prezent Chetroşica Veche este un sat în componenţa oraşului Cupcini, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanţă de 10 km de oraşul Edineţ, la 4 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 192 km de Chișinău. Se află lîngă traseul auto Bălţi-Cernăuţi. Satul Chetroşica Veche în ultimii ani practic s-a contopit cu oraşul Cupcini, fiind despărţit de acesta prin rîul Ciuhur. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 817 oameni, majoritatea moldoveni.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1630
- Populația:
- 514 locuitori
Braicău este un sat din cadrul comunei Sudarca, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dondușeni și la 212 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 oameni. Satul Braicău a fost menționat documentar în anul 1630.
Comentarii
(0)