|
Declarație: "O stație de epurare este necesară, dar ea nu este construită unde trebuie și cum trebuie, încălcînd legea" (Foto, Video)
În Ivancea este nevoie de o stațiile de epurare și canalizare, dar primarul comunei Ivancea, raionul Orhei, Boris Ochișor și echipa sa o construiesc nu pe acel teren, care a fost alocat anterior pentru aceste scopuri și construiesc obiectul nu conform proiectului, încălcînd în cel mai grosolan mod legislația.
Declarația a fost făcută de consilierul Consiliului Local al comunei Ivancea, Victor Marahovschi, în următoarea sa adresare video către localnici, prezentîndu-le informațiile detaliate promise privind construcția stației de epurare și a canalizării și încălcările admise de autoritățile locale, transmite Noi.md.
Victor Marahovschi a precizat că însuși proiectul de construcție a stației de epurare și a canalizării în Ivancea există din anul 2014. Tot atunci, în cadru unei ședințe a consiliului local a fost aprobat terenul sub Ne. 379 pentru construcția acestei stații de epurare.
Cu toate acestea, în momentul de față stația de epurare se construiește, sau deja a fost construită, pe terenul Nr. 382, adică mult mai aproape. După cum a menționat consilierul local, totul constă în aceea că problema construcției stației de epurare pe un teren greșit, a fost ridicată cu un an în urmă.
"Acolo au început să construiască, să sape, noi am ridicat această problemă, am scris o scrisoare la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, la care a venit răspunsul, semnat de secretarul de stat, unde era scris clar despre faptul că, în conformitate cu toate documente permisive de la Inspectoratul Ecologic, de la Agenția Națională de Sănătate Aublică, totul ar trebui să fie construit pe terenul Nr. 379. Mai mult decît atît, s-a indicat că, în conformitate cu toate normele sanitare, construcția stației trebuie să fie la o distanță de 150 de metri. Adică zona de protecție a acestei stații este de 150 de metri. Cu alte cuvinte, în jurul acestei stații, pe o astfel de distanță nu ar trebuie să existe nimic care să dăuneze ecologiei și normelor sanitare. Ce vedem acum? Stația este construită la o distanță de aproximativ 30 de metri de rîul Moța", a subliniat Victor Marahovschi.
Potrivit lui, în august 2020, autoritățile locale au început din nou să construiască stația de epurare, pe același teren.
"Am ridicat problema, am scris o petiție la Inspectoratul Ecologic, am început să verificăm. Din nou se pare că construiesc obiectul nu pe terenul Nr.379, dar pe Nr. 382, care a apărut abia acum. Pînă în prezent, pămîntul nu a fost nici măcar format. Adică, construcția a fost inițiată pe un teren care nu exista în cadastru. Acesta era proprietate publică, însă terenul nu era format", a subliniat consilierul Consiliului Local al comunei Ivancea, numind ceea ce s-a întîmplat drept o fărădelege totală.
"Dacă e să ne uităm la date, atunci ei au început să construiască în luna august, iar terenul a fost format acum, la începutul lunii septembrie. La ultima ședință a Consiliului din 25 septembrie, eu am ridicat întrebarea: care autorizații pentru construcția stației de epurare anume pe acest teren există? Și răspunsul a fost următorul: nu există nici un fel. Nu, ei au spus că există documente, sînt la coordonare și așa mai departe. I-am rugat să le prezinte. Dar ei nu au prezentat nimic. Deși ei au spus și susțin pînă acum că au prezentat totul. Dar nimeni nu a prezentat nimic. Și acest lucru a fost reflectat în procesul-verbal al Comisiei", a menționat Victor Marahovschi.
El a indicat că nu există autorizații din partea Inspectoratului Ecologic și a altor servicii care să permită construirea stației de epurare pe terenul Nr.382.
"Ceea ce spun ei că au totul acum, este o minciună obraznică! Ei acum ca înțepații încearcă să legitimeze construcția lor pe acest loc. Primarul și echipa sa încearcă să demonstreze că a existat o greșeală în proiect, că totuși trebuia de construit aici, nu acolo și așa mai departe", a spus consilierul Consiliului Local al comunei Ivancea, exprimîndu-și nedumerirea că primarul și echipa sa nu doar că nu doresc să asculte oamenii și, în general, să mute stația în altă parte, ei mai și încalcă în mod grosolan legislația și nu construiesc stația de epurare după proiect.
Victor Marahovschi a amintit că, cu privire la amplasarea Casei de cultură din Brănești s-a organizat un referendum întreg în sat, iar pentru astfel de probleme importante, cum de a anula conducta de apă în Furceni, de a construi stația de epurare, practic, în curțile oamenilor - nu doar referendum, primarul n ici măcar nu ascultă oamenii care nu doar vorbesc, nu doar bat la ușă, dar deja îi strigă în urechi, îi cer să-i asculte.
"Dar nu, nu și nu. Văd acest lucru ca standarde duble și protecția de către primar și echipa sa doar a unor interese de-ale lor. Care? Rămîne de ghicit, pentru că acum este vorba despre faptul că pentru acest proiect se alocă mai mult de 6 milioane de lei. Probabil, această cifră cu șase zerouri a umbrit mintea cuiva", a spus consilierul Consiliului Local al comunei Ivancea.
El a subliniat încă o dată că satul are nevoie de stația de epurare și canalizarea ca de aer. Fără ele este imposibil.
"Nu poți trăi în fecale, să folosești niște gropi și așa mai departe. Dar totul trebuie făcut cu înțelepciune, în cadrul legii. Nimic nu trebuie să rănească viitorul acestui sat, acestei comune. Și dacă omul care a venit acum și nu știe unde va fi peste 2-3-4 ani, după expirarea mandatului său, atunci voi, locuitorii acestui sat, aveți de trăit lîngă această stație, care este foarte aproape de curțile voastre. Și orcum ar încearcă e să demonstreze că vom putea bea apă de acolo... Să dea Dumnezeu să fie așa", a spus Victor Marahovschi.
El a îndemnat localnicii să se gîndească mai atent la ceea ce se întîmplă.
"Gîndiți-vă! Ei dovedesc că stația de epurare va fi construită în ordine completă, în conformitate cu toate normele tehnice și așa mai departe. Dar drumurile de care se ocupă Primăria sînt construite în general cu o abatere totală de la norme. Există întreruperi constante, probleme cu apa, plângeri permanente la serviciul gospodăriei comunale. Construcția în sine a stației de epurare deja este efectuată nu acolo unde trebuie și cum trebuie. Și, în același timp, ei dovedesc că pînă acum totul a fost rău, dar de acum totul va fi bine. Un singur lucru pot spune cu certitudine: nici eu, nici echipa noastră nu vor face nici un pas înapoi întrebările care se referă la ordinea în primărie, ordinea în toate celelalte întrebări legate de construcția, cheltuirea mijloacelor bugetare și cu atît mai mult în această problemă privind stația de epurare, care îngrijorează atât de mult cetățenii și locuitorii satului Ivancea", a subliniat în încheiere consilierul Consiliului local al comunei Ivancea.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1552
- Populația:
- 482 locuitori
Izvoare este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Izvoare și Valea Norocului. Satul Izvoare se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 88 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. A fost menționat documentar în anul 1552 cu denumirea Loziile.
Comentarii
(0)