|
Peste 200 de tipuri de fructe și pomușoare cresc în grădina exotică a unei familii din Ciok-Maidan
Timp de 35 de ani, locuitorul satului Ciok-Maidan, Piotr Iamboglo, se ocupă de afacerea sa preferată - grădinăritul. Pofta pentru aceasta a apărut încă din tinerețe.
Piotr Iamboglo a lucrat în diverse domenii, de la muzician și videograf la Casa de Cultură locală pînă la constructor. Cu toate acestea, el a rămas fidel unui singur lucru de-a lungul vieții – grădinăritul. De la cinci dimineața pînă seara tîrziu lucrează în grădina sa, unde conviețuiesc fructele tradiționale pentru zona noastră și cele exotice, relatează grt.md
"După armată, am lucrat la Casa de Cultură timp de 20 de ani. Apoi am lucrat timp de 12 ani la o vinărie, apoi pe un șantier de construcții. Mai aproape de pensionare am început să lucrez în grădină. Nu le dau pace feciorilor - de îndată ce văd ceva nou, îi chem, iar ei găsesc și îmi aduc orice răsad sau arbust", povestește Piotr.
Soția sa, Anna, îl ajută pe Piotr Iamboglo să cultive toate astea. De 48 de ani se sprijină reciproc în toate, făcînd ceea ce le place și păstrînd vatra familiei. Femeia împărtășește că secretul fericirii familiei nu este dificil, este nevoie de înțelegere reciprocă.
"Sîntem căsătoriți de 48 de ani. Lucrăm împreună în timpul zilei. Copiii ne ajută. Vin și imediat aleargă în grădină de legume", spune Anna Iamboglo.
În acest an, în colecția soților se numără 28 de specii de afine, care necesită plantare și îngrijire specială.
"Fiul mezin fac totul împreună cu tatăl. El a comandat toate merișoarele, afinele pe care le-a adus, precum și kaki, kiwi. Cel mai mare a adus actinidia, care este un mini kiwi. Avem și feijoa, guava și alte plante neobișnuite", spune femeia.
"Primul copac pe care l-am plantat a fost un dud. Apoi am plantat doi vișini în grădină. Astfel am acumulat 200 de copaci și 200 de denumiri. Este foarte multă muncă", împărtășește grădinarul.
Cheltuielile și eforturile investite de cuplul Iamboglo dau roade, deoarece oamenii din toată Găgăuzia vin pentru fructe, pomușoare și legume proaspete.
"Ne bucurăm, nu avem ce să regretăm! Copiii ne spun să lăsăm puțin această muncă, anii își fac simțită prezența tot mai mult, nu mai sîntem tineri, trebuie să muncim mai puțin. Dar noi avem din ce în ce mai mult. Nu avem regrete", mărturisește Anna.
Casa familiei Iamboglo nu este niciodată pustie. Această familie este cunoscută departe de Ciok-Maidan, iar oamenii vin la ei din toată țara pentru a cumpăra produse proaspete sau răsaduri exotice. Anghinare, afine, merișoare, mure, coacăze, rodii, smochine, șapte tipuri de prune pe un singur copac, un gutui de un kilogram și jumătate și zeci de tipuri de mere, pere, feijoa, kaki și struguri - și aceasta este doar o mică parte din ceea ce crește în gospodăria familiei Iamboglo.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1433
- Populația:
- 144 locuitori
Oricova este un sat din cadrul oraşului Călăraşi, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Călărași și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 144 de locuitori. Satul Oricova a fost menționat documentar în anul 1433.
Comentarii
(0)