28 mai 2018, 12:00 views 18729
Rezervaţia “Plaiul Fagului” găzduieşte a VI-a ediţie a Sărbătorii Fagului
28 mai 2018, 12:00 views 18729

Rezervaţia “Plaiul Fagului” găzduieşte a VI-a ediţie a Sărbătorii Fagului

Cea de-a şasea ediţie a Sărbătorii Fagului, organizată în perioada 21-26 mai în satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni, finalizează astăzi cu un amplu program cultural-artistic. Agenda evenimentului include mai multe activități menite să promoveze Rezervaţia Naturală "Plaiul Fagului", turismul forestier, meşteşugăritul lemnului etc., comunică MOLDPRES.

În cadrul sărbătorii urmează să se facă totalurile Taberei cioplitorilor în lemn. De asemenea, programul de finalizare prevede Expoziția - concurs de gastronomie "Ca la Codru", Festivalul național al formațiilor folclorice "La poale de codru", concursul de desen "Codrule, codruțule", "Târgul codrenilor", expoziție-vânzare de produse apicole, plante medicinale, excursii ghidate prin rezervație, plimbări cu barca pe lac ş.a.

Sărbătoarea Fagului a devenit tradiţională şi adună în fiecare an tot mai mulţi vizitatori care apreciază frumuseţea şi valoarea unei dintre cele mai vestite păduri din R. Moldova. Solicitată de MOLDPRES, Lilia Ţâcu, şeful Secţiei Ştiinţă în cadrul Rezervaţiei Naturale "Plaiul Fagului", a menţionat că această arie protejată este unică în felul ei, reprezentând o bijuterie naturală a centrului ţării. "Rezervaţia este inedită pentru relieful fragmentat, care permite o ascensiune de la 140 până la 410 metri. De asemenea, sunt spectaculoase pădurile de fag, speciile rare de floră şi faună. Din păcate, păduri seculare, care au rezistat mai multor încercări istorice de-a lungul anilor, au ajuns să fie afectate de actualele fenomene universale cum sunt schimbările climatice şi încălzirea globală. Din cauza acestora se înmulţesc şi dăunătorii, care prejudiciază considerabil spaţiul forestier. Or, prin acest festival ne-am propus să atenţionăm asupra multor probleme cu care se confruntă sectorul silvic", a specificat Lilia Ţâcu.

În altă ordine de idei, specialistul a relevat că "Plaiul Fagului" rămâne a fi o importantă platformă pentru proiecte ştiinţifice, dar şi de dezvoltare a turismului forestier. "În prezent, lucrăm asupra unui teren plantat cu stejar. Aici realizăm mai multe cercetări şi experimentăm diferite metode de protecţie a pădurii. De asemenea, cu susţinerea partenerilor din Polonia, este în proces de renovare vila fostului conducător comunist din perioada sovietică, Ivan Bodiul, pe care intenţionăm s-o amenajăm ca centru de educare şi conştientizare ecologică, dar şi s-o dotăm cu locuri de cazare pentru turişti", a explicat şeful Secţiei Ştiinţă a rezervaţiei.

Potrivit Liliei Ţâcu, întreţinerea pe măsură a unei rezervaţii cum este "Plaiul Fagului" cere o muncă complexă şi eforturi eficiente. "Este bine că în acest sens avem susţinerea autorităţilor locale din raionul Ungheni, pe teritoriul căruia este situată aria protejată, care ne-au sprijinit în stabilirea relaţiilor de colaborare cu partenerii polonezi, graţie cărora ne reuşesc multe idei interesante", a relevat sursa citată.

Pentru prima dată, Sărbătoarea Fagului a fost organizată în anul 2013. "Ne dorim ca aceasta să rămână un eveniment tradiţional şi important, justificându-şi scopul de promovare a modului de viaţă sănătos şi îmbunătăţire a calităţii vieţii în spaţiul rural. Totodată, am planificat să înfiinţăm şi să amenajăm traseul tematic "Drumul cioplitorilor în lemn", care sperăm să se bucure de succes în această regiune", a afirmat pentru MOLDPRES Ion Haralampov, directorul Agenţiei "Moldsilva".

„Plaiul Fagului" este o arie protejată cu o suprafaţă de peste 5600 de hectare, situată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi. Rezervaţia a fost creată prin hotărâre de Guvern, la 12 martie 1992, ca urmare a reorganizării gospodăriei silvo-cinegetice „Pădurea Rădeni". În fiecare an, Rezervaţia "Plaiul Fagului" este vizitată de peste două mii de turişti. "Aceştia sunt doar turiştii care vin organizat, se înregistrează şi solicită ghid, însă dacă ţinem cont şi de vizitatorii care se deplasează de sine stătător, atunci cifra e mult mai mare", a precizat Lilia Ţâcu.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

rezervaţie , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
2537 locuitori

Cîrpeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Cîrpeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cantemir și la 128 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2537 de oameni. Satul Cîrpeşti a fost menționat documentar în anul 1469.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.