21 iunie 2022, 13:30 views 2676
În Moldova a fost inaugurat un muzeu în cinstea lui Grigori Potemkin
21 iunie 2022, 13:30 views 2676

În Moldova a fost inaugurat un muzeu în cinstea lui Grigori Potemkin

În satul Pîrlița din raionul Ungheni din Moldova a fost deschis un muzeu dedicat remarcabilului om de stat rus și figură militară Grigori Potemkin Tavriceski.

Acest eveniment important a avut loc datorită Organizației slave pentru apărarea drepturilor omului "VECE" cu sprijinul Ambasadei Rusiei în Moldova, reprezentanței Rossotrudnichestvo și a acordului special semnat cu partea rusă.

Delegația, din care au făcut parte angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău, șeful reprezentanței Rossotrudnichestvo în Moldova, Andrei Muraviov, deputatul Moldovei Elena Beleakova, președintele raionului Ungheni, Ghenadie Mitriuc, și președintele Comunității Ruse în RM, Liudmila Lascenova, a depus flori la Obeliscul memorial la locul morții lui Grigori Potemkin în apropierea satului Rădenii Vechi din raionul Ungheni.

Evenimentul principal a fost inaugurarea expoziției dedicate lui Grigore Potemkin în liceul A. Mateevici din satul Pîrlița, situat în apropiere memorialului.

Invitații de onoare, profesorii și elevii liceului prezenți la inaugurare au vorbit despre importanța acestui eveniment pentru păstrarea memoriei istorice a paginilor comune ale istoriei ruso-moldovenești, în special pentru generațiile viitoare.

Președintele organizației slave pentru apărarea drepturilor omului "VECE", Nicolae Guțul, a povestit despre anii îndelungați de muncă la restaurarea monumentului și crearea expoziției.

"Ne dorim să existe o relație permanentă între memorial, muzeu și rolul lui Potemkin în istoria Moldovei. Aceste locuri ar trebui să devină unul dintre cele mai populare obiective turistice din republică", a spus Nicolae Guțul.

Publicul a făcut cunoștință cu expoziția care reflectă principalele etape ale vieții și operei Alteței Sale cneazul G. A. Potemkin-Tavriceski, legat inextricabil de pămîntul moldovenesc. Generalul -feldmareșal în 1790-1791 a fost conducătorul unor teritorii vaste, liderul de facto al Principatului Moldovei, care a identificat tendințe importante în destinele istorice ale țărilor Dunărene și Balcanice.

 Potemkin a patronat figuri moldovenești de cultură și artă. În 1790, la cererea lui Grigori Alexandrovici, a fost publicat primul ziar din istoria Moldovei. A fost numit "Courier de Moldavie", publicat în limba franceză, fiecare număr era decorat cu stema Principatului Moldovei – imaginea capului de taur încoronat.

Alteța Sa cneazul s-a născut în 1739. A fondat o serie de orașe, inclusiv centre regionale moderne: Ekaterinoslav (1776), Herson (1778), Sevastopol (1783), Nikolaev (1789).

Potemkin a fost un general-mareșal al armatei ruse. El a creat Flota Mării Negre și a devenit primul său comandant. La 5 (16) octombrie 1791, generalul-mareșal Potemkin a murit de febră în drumul său din Iași spre Nikolaev, în apropierea satului Rădenii Vechi, raionul Ungeni.

Nepoata lui Potemkin, Contesa Branițkaia, a organizat construirea unui un stâlp rotund de piatră la locul morții cneazului. Cu timpul, coloana s-a prăbușit. În locul său, a fost construit un obelisc din piatră de scoici cu o înălțime de 13 metri. A supraviețuit pînă în prezent. Alături este instalată o piatră pe care sînt sculptate cuvintele: "În acest loc a murit cneazul Grigori Alexandrovici Potemkin-Tavriceski"

În anii 2016 și 2021, monumentul a fost restaurat de Organizația slave pentru apărarea drepturilor omului "VECE" cu sprijinul Ambasadei Rusiei în Moldova și al conducerii raionului Ungheni din Republica Moldova.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
5525 locuitori

Ciorescu este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ciorescu, Goian și Făureşti. Satul Ciorescu este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 14 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Ciorescu constituia 5525 de locuitori. A fost menționat documentar la sfîrșitul secolului al XIX-lea

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.