23 mai 2016, 15:30 views 4154
Cultul fîntînilor păstrat cu sfințenie la Romanovca
23 mai 2016, 15:30 views 4154

Cultul fîntînilor păstrat cu sfințenie la Romanovca

Cu siguranță, la Romanovca nu veți muri de sete. Este satul cu cele mai multe fîntîni din regiune: 108 la o populație de 597 de cetățeni.

Localnicii și-au făcut un cult al fîntînilor și izvoarelor. Cum se desprimăvărează, le curăță, le amenajează, le sfințesc. E o tradiție de peste un sfert de secol. Nimeni nu-și mai amintește cu exactitate anul în care a luat naștere, dar cert e că a prins rădăcini adînci aici. E o competiție sănătoasă între mahalale, între familii: care are cea mai amenajată și îngrijită fîntînă. Asta, fără ca să fie anunțate concursuri speciale, fără ca să fie lansate apeluri.

În anul curent, localnicii au amenajat un izvor de toată frumusețea, beneficiind și de un suport financiar din partea primăriei orașului Cornești, în componența căruia se află satul lor, Romanovca.

Astfel au reușit să achiziționeze materialele necesare și să le utilizeze cum au știut ei mai bine. Izvorul a prins viață, fiind sfințit duminică, pe 15 mai. În aceeași zi, au fost sfințite și fîntînile din sat.

O sărbătoare adevărată, ce mai.

La căminul cultural a avut loc, cu acest prilej, o șezătoare, iar primarul Vera Buga a înmînat premii celor mai buni gospodari și mahalale. Așa cum era și de așteptat, premiul I a mers spre inițiatorul construcției izvorului, Tudor Fîstîcan. Au fost oferite în dar, de către primărie, și 18 căldări pentru fîntîni.

Sursa: www.expresul.com

Cuvinte cheie:

cultura , sat , fîntînă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1830 locuitori

Hoginești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Hoginești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hoginești se află la distanţa de 36 km de orașul Călăraşi și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1830 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.