|
Ilegalități la Trușeni: mai mulți copaci au fost tăiați peste noapte (VIDEO)
Un prejudiciu de peste 20 de mii de lei a fost cauzat statului în urma tăierii ilegale a arborilor și depozitării deșeurilor de construcție pe un teren agricol, la Trușeni, notează Noi.md.
În lipsa oricărei autorizații, proprietarul lotului a defrișat mai mulți arbori de pe marginea drumului, încălcînd, totodată, regulile de gestionarea a deșeurilor. În urma controlului efectuat de Agenția Ecologică Chișinău, proprietarului i-a fost aplicată o amendă de circa 2000 de lei, cu obligația de a achita prejudiciul adus mediului înconjurător, în valoare de circa 20 de mii de lei.
„La 3 mai am fost sesizați de către Inspectoratul Ecologic de Stat în privința lucrărilor care se desfășoară pe partea dreaptă a traseului Chișinău-Ungheni. La fața locului am depistat lucrări de rambleiere a solului, au fost defrișați și cîțiva arbori. Din cîte cunoaștem, proprietarul intenționează să construiască un depozit agricol pe acel teren”, ne-a relatat inspectorul superior din cadrul Agenției, Ion Bulmaga.
Deși a achitat amenda pentru defrișările ilegale, proprietarul terenului nu s-a conformat totuși dispozițiilor date de autorități. Lucrările de rambleiere a solului au continuat și după controlului repetat.
„Prin actul de control i s-a dat drept indicație obligatorie neadmiterea încălcării oricărei norme de protecție a mediului, folosirea terenului dat conform destinației, pentru că, deseori ne ciocnim cu asemenea situații cînd terenul are destinație agricolă, dar pe el sînt edificate construcții care nu corespund normelor legale”, a adăugat Bulmaga.
Reprezentantul legal al proprietarului a declarat autorităților că deține toate autorizațiile necesare pentru începerea lucrărilor de construcție. Primarul comunei Trușeni, Ion Apostol, spune însă altceva. Contactat de Noi.md, edilul a precizat că Primăria nu a eliberat niciun document în acest sens. Potrivit edilului, posesorul lotului ar intenționa să construiască o parcare auto.
„Noi nici proiectul nu l-am văzut, am văzut doar o prescripție de la Administrația de Stat a Drumurilor, pentru construcția unei parcări auto, dar noi nu am emis nicio autorizație. El singur încă nu s-a determinat ce vrea să construiască acolo”, a menționat Apostol.
Cazul este în continuare monitorizat de Agenția Ecologică Chișinău. Menționăm că tăierea ilegală sau vătămarea arborilor şi arbuştilor se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore, cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1680
- Populația:
- 1859 locuitori
Coşerniţa este un sat şi comună din raionul Floreşti. Coşerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Florești și la 128 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1859 de oameni. Satul Coșernița a fost menționat documentar în anul 1680.
Comentarii
(0)