27 noiembrie 2014, 16:26 views 12087
Două biserici  vor fi sfinţite la Mănăstirea „Sf. Ierarh Nicolae” din Condriţa
Foto: ortodoxia.md
27 noiembrie 2014, 16:26 views 12087

Două biserici vor fi sfinţite la Mănăstirea „Sf. Ierarh Nicolae” din Condriţa

La Mănăstirea „Sfîntul Ierarh Nicolae" din Condriţa raionul Străşeni vor fi sfinţite sîmbătă, 29 noiembrie, Biserica „Adormirea Maicii Domnului" şi Biserica subterană, ambele renovate în ultimii ani, informează MOLDPRES.

La eveniment au fost invitaţi preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, unul din ctitorii celor două locaşuri sfinte, dar şi alţi oameni de bună credinţă care au pus umărul la reconstrucţia acestora, precum şi creştini din întreaga ţară.

Serviciul divin va fi săvîrşit de un sobor de preoţi în frunte cu Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldova, IPS Vladimir.

Solicitat de MOLDPRES, stareţul mănăstirii, protoiereul mitrofor Veaceslav Şpac a afirmat că reconstrucţia celor două locaşuri a durat mai bine de opt ani.

„Lucrările de restaurare, precum şi sculpturile sfinţilor au fost executate de către meşteri în piatră de la Cosăuţi, Soroca. Picturile au fost realizate în stil bizantin. Aici veţi vedea chipurile sfinţilor de origine română, greacă, rusă ş.a. Ne bucurăm că, graţie sprijinului acordat, aceste locaşuri au fost redate creştinilor", a remarcat stareţul mănăstirii, Veaceslav Şpac.

La rîndul său, preotul Vladimir a menţionat că biserica subterană este destul de veche. „În urma săpăturilor, un grup de arheologi a găsit aici cioburi din vase din perioada geto-dacă. În 1930, stareţul de atunci al Mănăstirii Căpriana constata că, conform datelor din arhivă, Mănăstirea „Sfîntul Ierarh Nicolae" ar avea peste 700 de ani. Biserica „Sfîntul Ierarh Nicolae a fost construită în 1820, pe locul vechiului locaş, care era mai mic, iar Biserica „Adormirea Maicii Domnului" – în anii 1890-1895", a precizat preotul Vladimir.

În prezent la Mănăstirea „Sfîntul Ierarh Nicolae" din Condriţa se află în reconstrucţie 30 de chilii. Aici se află în rugăciune şi pocăinţă trei călugări şi şapte ascultători. Pe teritoriul mănăstirii funcţionează fabrica de lumînări „Făclia sfinţilor".

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

biserica , manastire , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
269 locuitori

Elizavetovca este un sat din cadrul comunei Zagarancea, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ungheni și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 269 de oameni. Satul Elizavetovca a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.