Olişcani – moșia cărturarului Grigore Ureche
Olişcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti, situat la o distanță de 6 km de orașul Șoldănești și la 124 km de Chișinău. Este un sat mare, cu o bogată istorie și cu o populație de circa 3000 de oameni.
Prima atestare documentară a localității cu numele „satul lui Oleșco” datează din 20 decembrie 1437, fiind menționat printre satele care aparțineau panului Mihail de la Dorohoi. Moșia Olișcani a aparținut și marelui cărturar Grigore Ureche, iar după moartea acestuia o jumătate din satul Olișcani era cumpărată de Vasile Mîrzacul, mare căpitan de Soroca.
Recensămîntul din 1774 găsea la Olișcani 63 de gospodării. La mijlocul secolului al XIX-lea în localitate au fost atestate 290 de case și 1914 locuitori. În 1861 a fost deschisă școala parohială, iar zece ani mai tîrziu - școala laică de alfabetizare. În 1901 își deschide ușile biblioteca publică.
În 1923 la Olișcani sînt înregistrate 900 de gospodării și circa 6000 de locuitori, o gospodărie boierească, cooperativă agricolă, școală primară, două biserici, post de jandarmi, primărie, 5 cîrciumi.
Pe vatra satului Olișcani arheologii au descoperit 3 vetre de sate părăsite, vechimea cărora este de circa 4000 de ani. Așezările străvechi au ars, pe locurile lor fiind identificate urme de case din bîrne unse cu lut, grămezi de lut urs, diverse obiecte, în special vase de argilă pictate, caracteristice pentru epoca neolitică (mileniile IV-III î.Hr.). Un alt sat s-a format aici în epoca timpurie a fierului, însă și acesta a fost ars. În jurul anului 300 î.Hr. localnicii au înălțat pe un vîrf de deal o cetate cu șanț și val de apărare, care cu timpul a fost distrusă.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1605
- Populația:
- 3340 locuitori
Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.
Comentarii
(0)