30 octombrie 2017, 16:40 views 16814
Istoria nucilor eco din satul Olișcani (Foto)
30 octombrie 2017, 16:40 views 16814

Istoria nucilor eco din satul Olișcani (Foto)

Agricultorul Nicolae Micu din satul Olișcani, raionul Șoldănești, de mai mulți ani se ocupă de creșterea nucilor organice. Sunt ecologic curate, nu trec nicio prelucrarea și sunt la mare cerere pe piața locală și internațională.

Împreună cu fiul său Alexei, Nicolae Micu gestionează întreprinderea „Micu&CO" SRL (ebio.md), terenurile căreia se întind pe aproximativ 280 de hectare. Aici cresc numeroase cereale, pomi fructiferi, însă, cultura de suflet pentru Nicolae Micu rămâne nucul.

Un produs ecologic curat, ca cel crescut de buneii noștri

Livada de nuci a fost plantată în anul 2002 și se întinde pe o suprafață de 26 de hectare. Nicolae Micu, un agricultor cu experiență de decenii, și-a dorit mult să crească nucii în mod natural, așa cum o făceau părinții și buneii lui, cum o făceau strămoșii noștri, cînd încă nu existau fertilizanți și produse chimice. Și chiar dacă sunt hibrizi, Nicolae Micu a povestit că în toți acești ani, nucii nu au fost afectați de nicio boală.

După părerea agricultorului acești nuci care provin din flora spontană, sînt mai rezistenți la condițiile climaterice și la dăunători, având deseori un randament mai bun decât cei de soiuri oficial omologate, crescute de majoritatea gospodăriilor țărănești din țară.

Recoltare și prelucrare

Un avantaj al nucului constă în faptul că este o cultură care necesită mai puține brațe de muncă, atât la îngrijire, cît și la recoltare. Totuși mai muți angajați ai întreprinderii sunt implicați în proces, lucrînd la liniile de stricare, de curățare a nucilor și de selectare a miezului pe care le deține întreprinderea. Tot aici are loc ambalarea lor în saci.

Pentru recoltare a fost procurat un vibrator pentru scuturat nuci, care a făcut procesul de muncă mai rapid și mai eficient.

Coaja de nuci este folosită pentru încălzirea încăperilor, iar alte rămășițe sunt utilizate ca hrană la animale.

Nucile moldovenești, un produs căutat pe piața internațională

Statisticile spun că în prezent Republica Moldova se află pe locul 9 în lume la cantitatea de miez de nucă produsă și exportată. Este una din culturile pentru care țara noastră e apreciată în mod special în spațiul european.

Nucile de la Olișcani, cu ajutorul unor distribuitori locali merg și ele la export. Este solicitat atît miezul cât și nucile întregi. Faptul că sunt organice, constituie un mare avantaj în materie de cerere și preț. Prețul pentru produsele ecologice este atractiv și stimulează pe agricultori, dar și cerințele pentru creșterea acestora sînt foarte drastice.

Agricultura ecologică – un pas în viitor pentru Moldova

Pe cele 280 de hectare ale întreprinderii cresc numeroase culturi cerealiere cum ar fi ovăzul, grîul, spelta, floarea soarelui, hrișca și se întind livezi de pomi fructiferi (pruni, peri, gutui). Fermierii mai cresc și muștar, mazăre sau rapiță.

Din anul 2014, întreprinderea a renunțat la folosirea erbicidelor și a îngrășămintelor chimice, iar din 2015 a început certificarea câmpurilor pentru agricultura ecologică. În prezent, mai multe produse au certificatul ECO.

Nicolae Micu își dorește ca toate produsele sale să fie organice. „Cum a crescut nucul cu 200 de ani în urmă, fără chimie și fertilizanți, așa vrem să-l creștem și noi astăzi. Și nu doar nucul, dar toate produsele. Poate uneori pierdem din roadă, pentru că plantele sunt afectate de boli și dăunători, însă cu siguranță câștigăm prin calitate și prin preț", afirmă agricultorul.

Sursa: madein.md

Cuvinte cheie:

nuci , Șoldănești

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
2907 locuitori

Prajila este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Antonovca, Frunzești, Prajila și Mihailovca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2907 oameni. Satul Prajila a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.