16 mai 2022, 17:00 views 23956
16 mai 2022, 17:00 views 23956

Chipeșca – un sat pe Dobrușa

Chipeşca este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Pe vremuri localitatea purta mai multe nume: Chipeuca, Chitecica, Chipuşca. Dicționarul geografic al Basarabiei editat în 1904 susține ca satul Chipeșca ar fi întemeiat în anul 1460, însă documentul în cauză nu este prezentat. O primă atestare certă se referă la anul 1570, cînd Bogdan voievod întărea Gorcei mai multe sate printre care și „Chipealca pe Dobrușa din ținutul Sorocii”. În timp satul este menționat în mai multe mărturii hotarnice.

În anul 1857 o parte a moșiei Chipeșca aparținea mănăstirii Dobrușa.

În sat erau120 de case și 740 de locuitori. Din 1861 și-a deschis ușile școala parohială. Cître începutul secolului XX la Chipeșca sînt înregistrate 190 de gospodării și 1 188 de locuitori.

Chipeşca se află pe un relief deluros, cu un profil complicat, pe unele povîrnișuri sînt înregistrate alunecări de teren. Apele subterane sunt sursa principală de apă potabilă, pînă nu demult pînza freatică putea fi descoperită la adîncimea de 3-8 m, în locurile mai joase – 0,5m. Acum aceste surse sînt poluate și se întîlnesc într-un debit mai redus.

Solurile pe cea mai mare suprafaţă sînt ciornoziomuri tipice şi levigate,dar se întîlnesc şi soluri mlăştinoase. Principala formă de degradare a solului  este deteriorarea structurii solului care constă în distrugerea parţiala sau chiar totală a structurii stratului arabil.

Satul Chipeșca dispune de un înveliş ierbos destul de bogat. Însă distrugerea perdelelor forestiere, colectarea plantelor pe cale de dispariţie, păşunatul intensiv, poluarea  aerului şi a apelor şi efectele asupra vegetaţiei sînt sursele principale de degradare a vegetaţiei naturale din sat. Efectele ce apar în urma degradării vegetaţiei sunt necruţătoare şi anume: vînturile, ploile puternice, eroziunile, alunecările de teren etc.

Lumea animală este reprezentată de majoritatea speciilor înregistrate în Republica Moldova, dar într-un număr redus.

În ultimul timp la insistenţa administraţiei publice, cetăţenii şi-au conjugat eforturile în a schimba aspectul satului. Din bugetul local, cu suportul consiliului raional, a unor instituţii financiare a fost posibilă reparaţia mai multor instituţii de menire socială, inclusiv la gimnaziu au fost schimbate geamurile şi acoperişul. În sat au fost date în folosinţă centre termice cu utilaj performant care vor funcţiona în bază de gaze naturale și vor încălzi gimnaziul și grădiniţa de copii din localitate.

Cuvinte cheie:

turism , Moldova , istoria , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
3765 locuitori

Hîjdieni este un sat şi comună din raionul Glodeni. Hîjdieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Glodeni și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3765 de oameni. Satul Hîjdieni a fost atestat documentar în anul 1602.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.