29 octombrie 2024, 11:00 views 1213
La Muzeul din Soroca, a fost organizată o expoziție de prosoape țesute
29 octombrie 2024, 11:00 views 1213

La Muzeul din Soroca, a fost organizată o expoziție de prosoape țesute

În Republica Moldova, țesutul prosoapelor este un meșteșug popular pe cale de dispariție. Printre meșterițele autohtone care-l mai practică și care vor să-l transmită generațiilor viitoare, este Veronica Damaschin din satul Rublenițaraionul Soroca.

Meșterița și-a vernisat prima expoziție la Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat" din municipiul Soroca.

A început a țese ștergare îndată după ce s-a căsătorit și a trecut pragul în noua familie. Cel care a învățat-o să mînuiască suveica a fost soțul său. De atunci Veronica a țesut mii de prosoape. Fiecare prosop pe care-l face diferă de altele, în funcție de pentru ce și pentru cine este confecționat, notează Noi.md cu referire la Moldova 1.

„Eu mînuiesc demult, de aproape de 30 ani, această îndeletnicire și vreau să o transmit nepoțicăi mele. Prosoapele mele au ajuns cam pe tot globul pămîntesc, în mai multe țări, unde conaționalii noștri procură, chiar și cei străini. Le place foarte mult arta noastră tradițională”, a relatat meșterița.

„Acest meșteșug a fost uitat foarte demult, dar sîntem bucuroși că revine la viață”, au spus vizitatorii.

Prosoapele create de Vera Damaschin ajung și peste hotarele țării, acolo unde se află conaționalii noștri care nu uită de tradițiile de acasă. Visul ei cel mai mare este să deschidă un atelier de creație pentru tinerii dornici să învețe acest meșteșug.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

muzeu , Soroca , expoziție , prosop , Meșteșug

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
163 locuitori

Zăicanii Noi este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 163 de oameni. Satul Zăicanii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.