07 septembrie 2012, 12:55 views 11232
07 septembrie 2012, 12:55 views 11232

În zona de securitate anul de studii a început cu probleme

Începutul anului școlar în școlile situate în zona de securitate a fost marcat de probleme. Astfel, la careul solemn a fost interzis de a ridica drapelul național și a intona imnul Republicii Moldova, a constatat asociația non-guvernamentală Promo-LEX.

Asociația consideră că aceste cazuri reprezintă încălcări ale drepturilor omului și solicită autorităților constituționale de a găsi instrumente eficiente de garantare a drepturilor omului în regiune, transmite Info-Prim Neo cu referire la comunicatul de presă difuzat de Promo-LEX.

La 3 septembrie în școlile din regiunea transnistreană ka careul solemn de deschidere a anului școlar au fost prezenți reprezentanții structurilor paramilitare. Unele instituții au fost notificate cu o zi înainte de eveniment că se interzice de a ridica drapelul de stat și de a intona Imnul Republicii Moldova.

Director gimnaziului din satul Corjova Constantin Sucitu și-a exprimat indignarea față de interdicția ilegală a administrației regionale, menționînd că elevii au dreptul să cunoască simbolurile statului în care s-au născut, și să se uite la ele fără frică.

"Este regretabil faptul că de mai mulți ani tricolorul Moldovei nu poate fi ridicat la careul de la începutul anului școlar sau la ultimul sunet", - a concluzionat directorul gimnaziului.

Promo-LEX subliniază faptul că drepturile locuitorilor din regiunea transnistreană, garantate de Constituție și dreptului internațional, nu se discută și nu pot fi obiectul unor interpretări politice sau negocieri.

 

Sursa: pan.md

Cuvinte cheie:

studii , Transnistria , drapel , imn

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4210 locuitori

Varniţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul Varniţa este aşezat pe malul drept al Nistrului, la mică depărtare de cetatea Bender și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 4210 locuitori. Satul Varniţa este atestat documentar pentru prima oară la 15 ianuarie 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.