Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 noiembrie 2018, 17:00 views 17937
În Transnistria se scumpește pîinea
22 noiembrie 2018, 17:00 views 17937

În Transnistria se scumpește pîinea

De la 1 decembrie, preţurile la cele mai cunoscute tipuri de pîine în Transnistria se vor mări cu 15%.

Această decizie a fost luată de Ministrul dezvoltării economice, care, în fiecare an, în luna noiembrie, stabileşte plafonul preţurilor la pîine pentru anul următor.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la presa regională, creşterea preţurilor se datorează scumpirii cerealelor din care se face făină pentru coacere, de la 1.900 la 2.400-2.600 ruble per tonă.

Totodată, potrivit directorului Combinatului de panificaţie din Tiraspol, Alexandr Rosenberg, anterior, stocurile de făină şi alte ingrediente pentru coacere erau achiziţionate la cursul de oficial de 11,3 ruble pentru un dolar, iar acum acest curs este de 16,1 ruble.

Iniţial, producătorii au insistat asupra unei majorări de 45%, care a fost scăzută pînă la 15% "din contul reglementării de stat - întreprinderile au fost nevoite să reducă la maximum posibil nivelul rentabilităţii".

„Deoarece este vorba de tipuri de pîine de importanţă socială, veniturile producătorilor s-au redus la valori minime echivalente cu impozitele şi nu avem dreptul să le aduce la pierderi. Costurile curente au fost analizate cu atenţie, totul este calculat la minimum", a declarat Serghei Obolonik, vicepreşedintele guvernului.

Potrivit lui, cea mai ieftină pîine de la Combinatul de panificaţie din Tiraspol, care cîntăreşte 400 de grame, se va scumpi de la 1 decembrie de la 2,85 pînă la 3,3 ruble.

În acelaşi timp, autorităţile regiunii susţin că pîinea în Transnistria este "mai ieftină decît în ţările învecinate".

„Spre deosebire de Ucraina, pîinea coaptă din făină de calitate superioară este mai ieftină cu 10-17%, din făină de gradul I - cu 45%. 

În Moldova, preţul este chiar mai mare decît în Ucraina", a spus Obolonik.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

pîine , preţ , majorare , Transnistria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2171 locuitori

Zîmbreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zîmbreni și Găureni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Ialoveni și la 30 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2171 de oameni. Satul Zîmbreni a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.