18 iulie 2014, 14:40 views 13400
Pentru majoritatea funcţionarilor publici din Transnistria a fost redusă durata zilei de muncă
Foto: noi.md
18 iulie 2014, 14:40 views 13400

Pentru majoritatea funcţionarilor publici din Transnistria a fost redusă durata zilei de muncă

Pentru majoritatea funcţionarilor publici din Transnistria a fost redusă durata zilei de muncă. Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul guvernului autoproclamatei RMN, hotărîrea respectivă a fost adoptată de cabinetul de miniştri al Transnistriei.

Din textul hotărîrii reiese că sînt introduse diferite variante de zi de muncă redusă, cu reducerea volumului de funcţii îndeplinite.

De asemenea, pentru funcţionari se propune reducerea săptămînii de muncă cu o zi, majorînd numărul zilelor de odihnă.

În cazul în care regimul săptămînii scurte va genera imposibilitate de a asigura o funcţionare normală a instituţiilor de stat, se introduce regim de zi incompletă. Potrivit proiectului de Hotărîre, numărul total de ore de lucru se va reduce cu cel puţin opt ore. Excepţie fac pedagogii, medicii şi colaboratorii organelor de drept.

"Pentru angajaţii ce asigură funcţionarea organizaţiilor în regim non-stop, medici şi pedagogi, personalul educaţional, precum din alte profesii în privinţa cărora nu poate fi introdus regim de zi scurtă se păstrează durata obişnuită a zilei de muncă", se menționează în document.

Conform hotărîrii, salariile angajaţilor transferaţi la regim de zi incompletă vor corespunde orelor lucrate.

De asemenea, salariile angajaţilor organizaţiilor bugetare şi din instituţiile de stat, faţă de care nu poate fi aplicat regimul de zi incompletă, vor constitui 80% din suma prevăzută. Restul, sub formă de datorie, statul îl va achita mai tîrziu. Ca variantă, zilele neachitate pot fi incluse în concediul anual.

Pentru angajaţii structurilor de forţă la fel a fost redusă durata zilei de muncă.

Hotărîrea a intrat în vigoare pe 17 iulie şi va fi valabilă pînă pe 1 octombrie 2014.

Prim-vicepreşedintele Guvernului, Maia Parnas, a declarat ieri că adoptarea hotărîrii este condiționată de situaţia economică dificilă, generată de situaţia din Ucraina.

"Este imposibil să prognozăm evoluţia acesteia şi, de aceea, nu putem spune că în viitorul apropiat situaţia se va schimba în bine", a spus Parnas.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

Transnistria , munca , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1514
Populația:
480 locuitori

Leuntea este un sat din cadrul comunei Grădiniţa, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 480 de oameni. Satul Leuntea a fost menționat documentar în anul 1514.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.