13 septembrie 2015, 11:55 views 12525
Turmele de oi şi de capre sfâşiate de lupi in sudul Moldovei
13 septembrie 2015, 11:55 views 12525

Turmele de oi şi de capre sfâşiate de lupi in sudul Moldovei

Teroare în sudul Moldovei. Oierii din raionul Taraclia sunt disperaţi, după ce şi-au găsit turmele de oi şi de capre sfâşiate de lupi. Doar în această săptămână,lupii au făcut prăpăd în trei stâne de oi şi de capre din acest raion.

Ciobanul Stepan Chiose a rămas fără 23 de capre din cele 250 într-o singură noapte. S-a întâmplat acum o săptămână.

"Noaptea, cel puţin trei lupi au împărţit, practic, stâna în trei părţi şi au fugărit oile. Au mai fost astfel de cazuri, dar nici chiar aşa. Şi iarna trecută, şi acum doi ani", a spus ciobanul Stepan Chiose.

Oierul a suportat pierderi de peste 20.000 de lei şi nu are de la cine să ceară despăgubiri.

"O asemenea sumă o câştig timp de trei luni. Cu aceşti bani aş fi putut să cumpăr hrană pentru animale. M-am adresat autorităţilor locale, am sunat-o pe jurista Olga Alexeevna. Ea mi-a spus că lupii sunt în Cartea Roşie şi că despăgubiri pentru asta nu-ţi oferă nimeni", a mai spus ciobanul.

Pe lângă cele 23 de capre, care i-au fost sfâşiate, nouă au fost rănite.

Deşi terenul era îngrădit şi împânzit de câini, lupii au reuşi să gonească şi să le sfâşie la o distanţă de trei kilometri de ocol.

"Am văzut cum alergau câinii încolo. Când mă uit, stă o capră. M-am apropiat, dar era moartă. Deja, de câteva zile stă aici", a adăugat ciobanul.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din ţară spune că lupii atacă din cauză că nu le ajunge hrană în sălbăticie. Sunt mai multe metode de apărare a oilor de aceşti prădători.

"Mulţi spun că apără lumina. Pun o pânză, care spun că ar trebui să fie roşie, trebuie să fie lumină, trebuie să fie undeva un metru şi jumătate împrejurul stânei că el nu poate să treacă", a declarat preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Căprine, Pentelie Bulgaru.

Anul trecut, un cioban din raionul Taraclia a rămas fără 40 de oi, acesta fiind cel mai mare număr de animale sfăţiate de lupi în ţara noastră.

Cazuri aproape similare au mai fost înregistrate la Căuşeni şi Ialoveni.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

lupii , animale , Moldova , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1629
Populația:
1476 locuitori

Unguri este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Unguri este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 30 km de orașul Ocnița și la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Unguri este menționat documentar în anul 1629.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.