|
Foto: noi.md/ru/jekonomika/moldova-priverzhena-uskoreniyu-reform-v-jenergeticheskom-sektore |
R. Moldova s-a angajat să grăbească reformele în sectorul energetic
Republica Moldova s-a angajat să accelereze reformele în sectorul energetic, fiind avantajată de poziția de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.
Declarația a fost făcută de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul celui de-al doilea Dialog Energetic la Nivel Înalt Uniunea Europeană-Republica Moldova, desfășurat la Bruxelles.
Evenimentul a fost prezidat de către Comisarul European pentru energie, Kadri Simson, viceprim-ministrul Andrei Spînu și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Discuțiile s-au bazat pe tematici ce țin de cooperarea și parteneriatul în domeniul energetic, care s-a intensificat, în ultima perioadă, urmare a conflictului militar din Ucraina. Astfel, agenda a vizat subiecte privind securitatea și conectivitatea energetică, reformele pe piața energetică și asistența financiară pentru atenuarea impactului prețurilor ridicate la energie asupra consumatorilor. Aceste acțiuni urmează să fie realizate prin intermediul împrumutului de 300 milioane de euro, acordat de BERD țării noastre pentru achiziționarea gazelor naturale în scopuri de urgență și depozitarea acestora.
De asemenea, oficialii s-au referit la provocările tranziției către „energia verde și curată“, întrucît Republica Moldova continuă să lucreze la Planul său național pentru energie și climă, precum și la stabilirea obiectivelor pentru 2030 în cadrul Comunității Energetice. „Pe termen mediu și lung, ne propunem să accelerăm creșterea eficienței energetice, în principal, sectorul rezidențial și să creștem ponderea surselor regenerabile de energie. Ne angajăm să accelerăm reformele în sectorul energetic, fiind avantajați de poziția noastră de țară candidată pentru aderare la UE. În toate aceste reforme ne bazăm și pe suportul Secretariatului Comunității Energetice și pe cel al Biroului, recent deschis, la Chișinău”, a menționat ministrul Andrei Spînu.
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a subliniat că în urma deciziei recente a liderilor UE de a acorda Republicii Moldova, alături de Ucraina, statutul de țară candidată la UE, relațiile bilaterale au obținut o nouă dimensiune. „Vom continua să lucrăm împreună și ne vom consolida parteneriatul pentru a pregăti sistemul energetic moldovenesc pentru viitorul său european”, a spus Kadri Simson.
În octombrie 2021 a fost lansat primul Dialog energetic la nivel înalt UE-MD, ca parte a angajamentului UE de a oferi sprijin Republicii Moldova. De atunci, Comisia a lucrat activ pentru a se asigura că țara noastră poate menține stabil alimentarea cu energie electrică și gaz a cetățenilor săi. De asemenea, Republica Moldova are acces la Platforma Energetică nou creată a UE, care își propune să coordoneze măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie la prețuri accesibile.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1565
- Populația:
- 1362 locuitori
Căţeleni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Căţeleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 53 km de orașul Hîncești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1362 de oameni. Satul Cățeleni a fost menționat documentar în anul 1565.
Comentarii
(0)