05 iunie 2024, 12:00 views 734
Un nou sit arheologic descoperit în raionul Sîngerei
05 iunie 2024, 12:00 views 734

Un nou sit arheologic descoperit în raionul Sîngerei

Un nou sit arheologic a fost descoperit în raionul Sîngerei, pe moșia satelor Heciul Nou și Sîngereii Noi.

Potrivit reprezentanților Agenției Naționale Arheologice, este vorba despre o locuință de suprafață, care aparține culturii Cucuteni-Trypillia, una dintre cele mai vechi civilizații din Europa. Aceasta urmează să fie cercetată prin săpături arheologice, notează Noi.md cu referire la ziar.

„Mai multe fragmente de lut ars și fragmente ceramice, care aparțin culturii Cucuteni-Trypillia. (...) Acum încercăm să stabilim cărei faze îi aparține această așezare cucuteniană și după primele date, aici avem resturile unei locuințe de suprafață”, spun reprezentanții Agenției Naționale Arheologice.

Prezența fragmentelor de vase ceramice și bucăți de lut ars pe un drum de țară, la hotarul satelor Heciul Nou și Sîngereii Noi, a fost semnalată pentru prima dată de primarul municipiului Bălți, Alexandr Petcov, care a transmis informația la începutul acestei săptămîni Agenției Naționale Arheologice.

Analizînd segmentele de vase ceramice și bucățile de lut ars, specialiștii din cadrul Agenției Naționale Arheologice au constata că vestigiile arheologice aparțin perijoadei mijlocii a Cucuteni-Trypillia.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sit arheologic , descoperire , Sîngerei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
436 locuitori

Fetiţa este un sat din cadrul comunei Albina, raionul Cimişlia. Localitatea Fetița se află la distanța de 24 km de orașul Cimișlia și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 436 de oameni. Satul Fetița a fost atestat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.