Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

Obiceiuri de Sfîntul Andrei la Șoldănești

Balabuşte, ciorapi cu sare sub pernă şi cizme aruncate peste casă. Toate acestea erau vrăjile folosite de domnişoare pentru a-şi vedea ursitul în noaptea Sfîntului Andrei. Sărbătoarea este onorată de toţi creştinii ca fiind una din zilele mari ale calendarului ortodox.

Deşi se sărbătoreşte în post, de rînd cu orînduielele casnice, gospodinele mai pregătesc şi bucate gustoase. Noaptea din ajunul Sfîntului Andrei este plină de enigme şi ritualuri. În această noapte, îndeosebi domnişoarele apelau la magie pentru a-şi vedea ursitul. Mai  multe femei spun că vrăjile efectuate în ajun de Sfîntul Andrei se dovedesc a fi reale. Mai mult, unele din ele spun că chiar şi prezicerile meteorologice făcute în această noapte se adeveresc.

Deşi obiceiurile magice din această noapte vin din trecut, parohul Igor Ceban din satul Cobîlea spune că aceste ritualuri nu au nimic comun cu creştinismul. Magiile săvîrşite în această noapte nu au nimic comun cu Apostolul Andrei, care a fost un mare creştin şi propăvăduitor al religiei ortodoxe.

Cuvinte cheie:

sarbatoare , Obicei , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1766 locuitori

Ghiliceni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucioaia, Ghiliceni și Cucioaia Nouă. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 86 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1766 de oameni. Satul Ghiliceni a fost menționat documentar în anul 1495 cu denumirea Hrișani.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.