Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 iulie 2015, 11:23 views 8811
Caz de holeră depistat la Orhei
Foto: facebook.com
06 iulie 2015, 11:23 views 8811

Caz de holeră depistat la Orhei

Primul caz de holera din ultimii 14 ani a fost depistat de medicii din Orhei, anunta medicii de la Centrul National de Sanatate publica.

Medicii dau in schimb asigurari ca pacientul si persoanele din anturajul sau sunt supravegheati si in prezent nu exista risc de transmitere epidemica a holerei in randul populatiei. Ultimul caz de holera a fost inregistrat in tara noastra cu 14 ani in urma. Holera este o boala diareica acuta, care, daca nu este tratata la timp, poate duce la deces. Ea se transmite prin folosirea in alimentatie a pestelui sau in timpul scaldatului, dar si de la persoanele infectate.

In perioada anilor 2001-2015 in Moldova nu au mai fost inregistrate cazuri de holera, situatia epidemiologica mentinandu-se favorabil.

Holera este o maladie diareica acuta, cu potential inalt de raspandire, care poate evolua in forme grave, uneori in lipsa tratamentului, soldate cu deces. Agentul cauzal al holerei este Vibrio Cholerae (O1 si O139), sursa de infectie – omul bolnav sau purtator al vibrionului. Bolnavul elimina cantitati mari de vibrioni cu masele fecale si masele vomitante. Agentul patogen poate fi transmis prin folosirea in alimentatie a pestelui, altor produse de mare din bazinele acvatice contaminate sau in timpul scaldatului. Sunt cunoscute 3 cai de transmitere a infectiei – hidrica, alimentara si habituala (de la om la om prin contact direct). Receptivitatea la vibrionul holerei este generala, imunitatea dupa boala dureaza pana la 6 luni.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

Moldova , boala , medic , sanatate , holera

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
187 locuitori

Ciuluc este un sat din cadrul comunei Egorovca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 187 de oameni. Satul Ciuluc a fost menționat documentar în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.