29 mai 2015, 14:20 views 11618
Un orheian care crește zmeură și iepuri participă la festivaluri internaționale!
Foto: fermierul.md
29 mai 2015, 14:20 views 11618

Un orheian care crește zmeură și iepuri participă la festivaluri internaționale!

Тudor Morari din Orhei, localitatea Vatici este un tânăr despre care ai numai cuvinte de laudă. Cultivă din clasa a VIII-a zmeură, crește iepuri, are grijă de gospodărie și nu vrea să se oprească aici pentru că îi place agricultura, dar și muzica.

Ideea de a planta zmeură i-a apărut încă din clasa a VIII-a, pe când mama lui a plecat la muncă peste hotare, iar el a rămas cu tatăl acasă.

„Evident ceva m-a provocat să fac asta. Pe lângă faptul că erau datoriile mari, mai era și tata bolnav. Eu fiind mereu o fire energica și cu o atitudine severă la ceea ce înseamnă viață, sensul ei și felul cum o trăim, am zis să fac ceva în acest sens. Nimic nu este imposibil, trebuie doar să îți dorești și să începi să își materializezi gândurile", spune tânărul de 20 de ani.

Pe atunci avea vacă, cal, vițel, găini, curci, câțiva iepuri, 3 capre, într-un cuvânt, o gospodărie de care trebuia să aibă grijă. „Nu putem să mă gândesc că aș putea-o distruge. O dată cu plecarea mamei, responsabilitățile s-au triplat. Și totuși îmi era drag ceea ce făceam. Am început să cresc și mai multe animale. Scoteam pui de la cloști și de la incubator câte 200 pe an, care necesitau mult timp pentru îngrijirea lor", spune Tudor Morari.

Pentru a nu cumpăra legume și fructe de la piață, a început sa crească roșii, castraveți, pepene verde, căpșuni, de toate. În sezonul trecut a ajuns la 200 de iepuri. „Acesta suntem în așteptare, având 13 iepuroaice care urmează să nască", spune Tudor, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale" din Orhei.

Într-o zi, un nan de botez, care este fermier și avea o plantație de zmeură, i-a propus câteva fire pentru a le planta acasă.

„Am văzut ca dă roadă și în al doilea an am cumpărat deja 200 de fire de zmeura, pe care le-am plantat tot în grădină. Și pentru că se înmulțeau repede, mi-am propus să plantez jumătate din grădina de acasă, cam jumătate de hectar", povestește liceanul.

În trei ani, încetul cu încetul, a plantat o suprafață destul de mare cu zmeură pe care o îngrijește cu dragoste. Din cauza că multă zmeură se usca pe timp de vară, a decis împreună cu tatăl său să construiască o fântână. „Așa cum noi locuim pe un deal al satului și aflându-ne lângă izvor, am realizat imediat acest lucru", spune tânărul fermier.

Anul trecut nu a reușit să comercializeze toată roada din cauza că nu erau mulți cumpărători, iar o parte a mai a dat-o pe datorie și nu i le-au întors nici până în ziua de azi. Din această cauză este și foarte trist pentru că muncește din greu, dar oamenii nu sunt interesați de produse naturale.

Părinții l-au susținut mereu. „Tatăl a fost cel care m-a ajutat mereu cu sfaturi. Când era bolnav, mai mult munceam eu, însă între timp a început să se facă bine și mă ajută tot mai mult. Mama mă ajută financiar, dar nu întotdeauna", adaugă Tudor Morari.

Pe lângă grădinărie, Tudor mai este implicat în diverse activități. Este președinte al Consiliului Raional al tinerilor din Orhei, Coordonator National Y-PEER (Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal).

Îi mai place și muzica la nebunie. „Îmi dezvolt cariera în muzică. Am participat la 27 de festivaluri internaționale și la care m-am plasat pe locuri de frunte", spune tânărul. A obținut titlul de „tânărul model al Uniunii Europene". Face voluntariat și se implică în activități de caritate.

Spune că nu poate numi ceea ce face o afacerea agricolă. „Este prea mult spus. Aceasta este o simplă întreținere financiară și o sursă de finanțare în deplasările mele, și prezentările mele la concursurile internaționale, ceea ce mă ajuta sa cresc pe plan profesional", spune Tudor.

Sursa: fermierul.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , fermieri , muzica , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
2907 locuitori

Prajila este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Antonovca, Frunzești, Prajila și Mihailovca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2907 oameni. Satul Prajila a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.