20 mai 2015, 15:31 views 10992
Izvoarele de la Trebujeni au fost „readuse la viață” (Video)
Foto: facebook.com
20 mai 2015, 15:31 views 10992

Izvoarele de la Trebujeni au fost „readuse la viață” (Video)

În aria peisagistică a Complexului muzeal-arheologic Orheiul Vechi se regăsesc două izvoare de apă naturală, cunoscute sub denumirea de izvoarele de la Trebujeni. După mai mulți ani, în care izvoarele nu erau îngrijite și mergeau spre ruinare, cu suportul ofițerilor de urmărire penală ai Poliției de Frontieră, istoria celor două surse de viață își are continuitate.

Sâmbătă, 16 mai, s-a oficiat sfințirea izvoarelor reabilitate. La manifestare a participat ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan, șeful Poliției de Frontieră, Dorin Purice, un grup de polițiști de frontieră, conducerea administrației publice locale și locuitorii satului Trebujeni.

Înaintea începerii procesiunii religioase, Dorin Purice și-a exprimat gratitudinea față de inițiativa ofițerilor de urmărire penală în reamenajarea izvoarelor, care au însemnătate valoroasă în patrimoniul natural și arheologic al țării. Dumnealui a specificat că gestul lor este demn de urmat și pentru alte subdiviziuni ale instituției, iar astfel de acțiunii frumoase vor avea continuite, dat fiind faptul că suntem în ajunul zilei profesionale și a zilei Polițistului de Frontieră European.

Recunoștință polițiștilor de frontieră în amenajarea unui izvor atât de frumos a adresat ministrul de Interne, menționând că izvorul va oferi nu doar un plus de imagine satului Trebujeni, dar și beneficii pentru săteni.

La rândul său, primarul localității a ținut să mulțumească angajaților Poliției de Frontieră pentru contribuția depusă la lucrările de reamenajare, dând atât izvoarelor, cât şi spaţiului în care acestea se află, frumuseţea şi căldura de odinioară.

După mesajele de apreciere, preotul de la Biserica din Trebujeni a săvârșit liturghia legată de sfințirea izvoarelor, iar corul de copii din aceiași localitate au degajat atmosfera cu o suită de cântece populare.

Acum patru ani, în cadrul emisiunii "Asfalt de Moldova" a fost prezentată istoria celor două izvoare și starea deplorabilă în care se aflau. Reportajul a fost urmărit de polițiștii de frontieră, care din propriile inițiative și resurse, au contribuit la renovarea izvoarelor. În prezent, acest monument istoric se prezintă ca o adevărată bijuterie, sub capela ornamentată din piatră sunt aranjate două țevi încrustate în piatră, prin care curge apa binecuvântată.

Reamenajarea izvoarelor de la Trebujeni se înscrie ca prima activitate din șirul manifestărilor menite să marcheze sărbătorile care se apropie: 25 mai – Ziua Polițistului de Frontieră European și 10 iunie – Ziua Poliției de Frontieră a R.Moldova.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , politia , izvor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
715 locuitori

Roghi este un sat din cadrul comunei Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Dubăsari și la 63 km de Chișinău. Conform datelor pentru 1 ianuarie 2009, populaţia satului constituia 715 oameni. Satul Roghi a fost menționat documentar în anul 1748.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.