Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 august 2022, 15:00 Sculptura views 1410
Un nucicultor din Hîncești a înregistrat un soi de nuc cu miez roşu
Foto: rupor.md
11 august 2022, 15:00 Sculptura views 1410

Un nucicultor din Hîncești a înregistrat un soi de nuc cu miez roşu

Nucicultorul Oleg Tîrsînă din raionul Hînceşti se poate mîndri cu un nou succes, odată cu finalizarea procesului de omologare și înregistrare în Catalogul Soiurilor de Plante din România a soiului Rubin, selecționat și dezvoltat de către Pepiniera Voinești, în colaborare cu Patru Agro România.

Directorul tehnic al pepinierei, Oleg Tîrsînă, a povestit că ideea creării acestui soi inedit a apărut în octombrie 2017, cînd a participat la un tîrg de profil la Bucureşti. „Acolo m-am întîlnit cu un domn care a spus că a semănat mai mulţi ani în urmă nişte nuci şi au ieşit cu miez roşu. Am rămas interesat şi, după cîţiva ani de testare, inclusiv la maladii, bacterioză, climă, ne-am gîndit să înregistrăm această varietate de altoi, considerînd că este corect ca prima identitate a soiului să fie în România”, a explicat nucicultorul.

Oleg Tîrsînă este specialist în horticultură, care, după facultatea de la Universitatea Agrară din Moldova, a făcut şi un masterat în Franţa. El a afirmat că soiul Rubin face parte dintr-o nişă neobişnuită, care se încadrează mai mult în interes profesional şi plăcere de specialist, iar rezultatul este destinat preponderent celor pasionaţi de soiuri exotice şi deosebite. „Pe lîngă activitatea de bază a unei pepiniere nucifere, ne-am dorit să propunem şi ceva ieşit din tipare. Or, soiul cu nuci roşii a devenit popular, se bucură de succes, pentru că foarte mulţi oameni vor să aibă în grădină ceva ieşit din comun”, a relevat Oleg Tîrsînă.

Nucicultorul a precizat că urmează să se facă o analiză chimică a miezului de nucă roşu, pentru a întocmi un paşaport al produsului cu indiciile de proteine, enzime, grăsimi etc. „Pînă atunci, ca percepţie senzorială organoleptică, nucile cu miez roşu au un gust specific. Nu se resimt pronunţat grăsimile ca la miezul tradiţional, sînt mai dulcii şi înclină spre gustul de alune”, a apreciat directorul tehnic al Pepinierei Voineşti.

Potrivit lui Oleg Tîrsînă, după finalizarea procesului de omologare și înregistrare în Catalogul Soiurilor de Plante din România a soiului Rubin, omologarea soiului este în curs și în Republica Moldova şi se estimează că introducerea în Catalog se va produce la începutul anului 2023.

„Rubin este un soi deosebit și depunem toate eforturile pentru a putea pune la dispoziție material săditor certificat, livrat în conformitate cu toate rigorile legale. De asemenea, nu ne vom opri doar la această noutate horticolă. Avem planuri mari de viitor, care prevăd în primul rînd promovarea şi intensificarea vînzărilor pe piaţa europeană, pe care o vedem ca pe un cap de pod inclusiv  pentru selecţionarea altor soiuri specifice, varietăţi rare şi neobişnuite”.

 

 

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

сultivator de nuci , Hînceşti , sort , nuci

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
897 locuitori

Iepureni este un sat din cadrul comunei Cania, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Cantemir și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 897 de oameni. Satul Iepureni a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.