|
Foto: rupor.md |
Un nucicultor din Hîncești a înregistrat un soi de nuc cu miez roşu
Nucicultorul Oleg Tîrsînă din raionul Hînceşti se poate mîndri cu un nou succes, odată cu finalizarea procesului de omologare și înregistrare în Catalogul Soiurilor de Plante din România a soiului Rubin, selecționat și dezvoltat de către Pepiniera Voinești, în colaborare cu Patru Agro România.
Directorul tehnic al pepinierei, Oleg Tîrsînă, a povestit că ideea creării acestui soi inedit a apărut în octombrie 2017, cînd a participat la un tîrg de profil la Bucureşti. „Acolo m-am întîlnit cu un domn care a spus că a semănat mai mulţi ani în urmă nişte nuci şi au ieşit cu miez roşu. Am rămas interesat şi, după cîţiva ani de testare, inclusiv la maladii, bacterioză, climă, ne-am gîndit să înregistrăm această varietate de altoi, considerînd că este corect ca prima identitate a soiului să fie în România”, a explicat nucicultorul.
Oleg Tîrsînă este specialist în horticultură, care, după facultatea de la Universitatea Agrară din Moldova, a făcut şi un masterat în Franţa. El a afirmat că soiul Rubin face parte dintr-o nişă neobişnuită, care se încadrează mai mult în interes profesional şi plăcere de specialist, iar rezultatul este destinat preponderent celor pasionaţi de soiuri exotice şi deosebite. „Pe lîngă activitatea de bază a unei pepiniere nucifere, ne-am dorit să propunem şi ceva ieşit din tipare. Or, soiul cu nuci roşii a devenit popular, se bucură de succes, pentru că foarte mulţi oameni vor să aibă în grădină ceva ieşit din comun”, a relevat Oleg Tîrsînă.
Nucicultorul a precizat că urmează să se facă o analiză chimică a miezului de nucă roşu, pentru a întocmi un paşaport al produsului cu indiciile de proteine, enzime, grăsimi etc. „Pînă atunci, ca percepţie senzorială organoleptică, nucile cu miez roşu au un gust specific. Nu se resimt pronunţat grăsimile ca la miezul tradiţional, sînt mai dulcii şi înclină spre gustul de alune”, a apreciat directorul tehnic al Pepinierei Voineşti.
Potrivit lui Oleg Tîrsînă, după finalizarea procesului de omologare și înregistrare în Catalogul Soiurilor de Plante din România a soiului Rubin, omologarea soiului este în curs și în Republica Moldova şi se estimează că introducerea în Catalog se va produce la începutul anului 2023.
„Rubin este un soi deosebit și depunem toate eforturile pentru a putea pune la dispoziție material săditor certificat, livrat în conformitate cu toate rigorile legale. De asemenea, nu ne vom opri doar la această noutate horticolă. Avem planuri mari de viitor, care prevăd în primul rînd promovarea şi intensificarea vînzărilor pe piaţa europeană, pe care o vedem ca pe un cap de pod inclusiv pentru selecţionarea altor soiuri specifice, varietăţi rare şi neobişnuite”.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1864
- Populația:
- 3111 locuitori
Satul Costuleni este un sat și comună din raionul Ungheni. Costuleni este unicul sat din comuna cu același nume. Este amplasat la o distanţă de 18 km de oraşul Ungheni şi la circa 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3111 oameni. Satul Costuleni a fost întemeiat în anul 1864.
Comentarii
(0)