Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 iunie 2017, 12:55 Sculptura views 7561
La Mereşeni a fost deschisă o casă comunitară pentru copii cu deficienţe mintale
08 iunie 2017, 12:55 Sculptura views 7561

La Mereşeni a fost deschisă o casă comunitară pentru copii cu deficienţe mintale

În satul Mereşeni, raionul Hînceşti, ieri a fost deschisă o casă comunitară pentru copii cu deficienţe mintale.

Surse din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei au relatat că scopul serviciului este de a ajuta persoanele cu dizabilităţi mintale să obţină cît mai multă autonomie şi să-şi dezvolte propriul potenţial.

"Persoanele cu dizabilităţi au nevoie şi trebuie să fie parte a societăţii, să înveţe, să comunice şi să participe la activităţile comunităţii. Pentru aceste fete să trăiască aici înseamnă să aibă vecini pe care să-i salute zilnic, să aibă grijă de gospodărie, să fie vizitate de prieteni, să înveţe lucruri noi în toată ziua, să simtă căldura unei case, a unei familii. Dezvoltarea serviciilor sociale alternative îngrijirii rezidenţiale este o necesitate stringentă pentru Republica Moldova", a declarat viceministrul Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ei, serviciile acordate sînt prestate în funcţie de nevoile individuale ale fiecărei persoane şi se axează pe acordarea îngrijirii calitative şi învăţarea abilităţilor elementare pentru viaţă precum: abilitatea de a mînca fără suport, abilitatea de a se îngriji de igiena proprie, de a se îmbrăca.

Echipa de suport implică locatarii casei în activităţi de menaj, vocaţionale, recreative, în stabilirea unor relaţii sociale – pentru a le facilita incluziunea în comunitate. În caz de necesitate, profesionişti din cadrul altor servicii din comunitate sînt implicaţi în asistarea lor.

"Sîntem cele mai fericite – avem casa noastră, masa noastră, avem grădină şi gospodărie. Ne simţim ca într-o familie", a spus Eudochia, beneficiară a casei comunitare.

Serviciul social "Casa Comunitară" din satul Mereşeni a fost deschis de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în parteneriat cu autorităţile publice locale şi din mijloacele financiare ale instituţiei din subordine, casei-internat pentru copii cu deficienţe mintale (fete) din Hînceşti. Ministerul a mai deschis o casă comunitară în satul Zguriţa, raionul Drochia, pentru 6 persoane cu dizabilităţi, dezinstituţionalizate de la internatul psihoneurologic din Bădiceni.

Sursa: infotag.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Populația:
355 locuitori
Prima atestare:

Valea Nîrnovei este un sat din cadrul comunei Ciutești, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 355 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.