|
Hartă din secolul al XVIII-lea: Cum arăta Moldova și cîte teritorii a pierdut mai tîrziu (FOTO)
Prietenii site-ului moldovenii.md continuă să ne bucure cu articole, fotografii și videoclipuri trimise pe adresa redacției noastre.
De data aceasta vă aducem la cunoștință un material - o hartă politică întocmită în secolul al XVIII-lea de cartograful german Franz L. Gussefeld, pe care sînt reprezentate astfel de entități statale precum Moldova, Valahia, Transilvania și alte state cu care se mărgineau.
Charte de la Moldavie & de la Valachie - harta regiunilor din jurul deltei Dunării. Harta a fost alcătuită de cartograful german Franz L. Gussefeld la sfîrșitul secolului al XVIII-lea și publicată de firma Homann Heirs. Fondatorul companiei a fost Johann Baptist Homann (1663-1724) - unul dintre cei mai renumiți cartografi germani din secolul al XVIII-lea, munca sa a fost continuată de fiul său, Johann Christoph (1701-1730), iar din anul 1730 pînă în 1813 – de moștenitorii lui Homann. Hărțile emise de companie la toate etapele au fost realizate în același stil, cu gravură elegantă, pictate manual în culori aprinse și margini nevopsite, în stil baroc.
Pe lîngă frontierele de stat, sînt trasate granițele unităților administrative, de aceea pot fi distinse nu numai ținuturile, ci și raialele. Pe hartă sînt indicate multe așezări și cetăți. Autorul hărții nu a uitat de relief și hidrografie, deoarece rîurile au avut o importanță deosebită în determinarea hotarelor acestei regiuni.
Este interesant de studiat granițele raialelor, avînd în vedere rolul pe care acestea l-au jucat pentru Imperiul Otoman, fiind regiuni fortificate pentru protecția granițelor.
Harta a fost întocmită în 1785, adică după ce Austro-Ungaria a anexat partea de nord-vest a Moldovei, dîndu-i apoi numele de Bucovina. Vedem și un alt teritoriu - Budjac, pe care l-a anexat Imperiul Otoman în secolul al XV-lea. Dar chiar și fără această regiune, Moldova a avut ieșire la mare prin portul din Galați.
Dacă e să comparăm această hartă cu realitățile moderne, ne putem convinge că acum pămîntul istoric moldovenesc face parte din state precum Ucraina, România și, desigur, Republica Moldova modernă.
Astfel, numai după această hartă putem vedea cît de mult a fost fragmentat statul nostru și nu numai în secolul al XVIII-lea, cînd vecinii noștri ne-au luat teritoriile, dar și în continuare ne-am pierdut pămînturile strămoșești care au devenit parte a altor state.
Sergiu Pavlocev
Vă reamintim că cei care doresc să publice articole, fotografii și videoclipuri le pot trimite la adresa redacției: autor@moldovenii.md.
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Au fost făcut publice detaliile operațiunii de evacuare a cetățenilor moldoveni din Liban
- Anunț important al Ambasadei Republicii Moldova în Israel
- Update: Cîți moldoveni au cerut să fie evacuați din Liban
- Conștiința: Aspectul Cultural și Înțelegerea Științifică
- 595 de grame de aur pur: cum a găsit un australian
- Trump a declarat dispariția a 325.000 de copii migranți: noi detalii despre situația îngrijorătoare…
- Buncărele elitelor din Noua Zeelandă: Cum se pregătesc miliardarii pentru apocalipsă
- Luxul este abilitatea de a merge către propriile obiective
- Un decoct vindecător din ace de pin va reduce tensiunea arterială pentru mulți ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1832
- Populația:
- 3903 locuitori
Başcalia este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Başcalia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 23 km de orașul Basarabeasca și la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3903 oameni. Satul Bașcalia a fost întemeiat în anul 1832.
Comentarii
(0)