|
Regiunile istorice ale Moldovei Mari (Foto)
Pe hartă este reprezentat Principatul Moldovei (Moldova istorică unită sau Moldova Mare).
În Moldova (controlată / vasală a Imperiului Otoman), în conformitate cu perioada datării hărții, în componența ei se afla: Moldova de est (în prezent: Republica Moldova independentă, parte a Principatului Moldovei) și Moldova de vest (acum regiune a României). În sud, în zona de coastă a Mării Negre este teritoriul istoric al Moldovei, numit Bugeac sau Basarabia (mulți oameni confundă lucrurile și consideră că Basarabia e Moldova de est = Republica Moldova), care la momentul respectiv, se afla sub ocupația Imperiului Otoman.
Unui neprofesionist îi este destul de greu cîteodată să determine granițele istorice ale Moldovei și să le compare cu actualele hotare ale statului nostru, din cauza inexactităților metodelor de cartografiere ale acelei perioade. Pe lîngă aceasta, din cauza aplicării scării hărții au fost deformate nu numai frontierele, ci și localizarea teritoriului în sine, uneori pare că Moldova e situată pe orizontală.
Pentru o mai bună înțelegere a hărții, cel mai bine ar fi să ne conducem de hotarele naturale precum: rîuri, mări, munți, aflate în Moldova istorică.
Partea de sud a regiunii istorice a Moldovei Bugeacul sau Basarabia este scăldată de Marea Neagră. Granița de vest a Moldovei istorice o constituie sistemul montan al Carpaților.
Dar cel mai bine este să distingem pe hartă trei rîuri principale, care curg prin Moldova istorică. Astfel, în partea de vest a Moldovei Dunărea, care formează frontiera naturală la sud de Bugeac, de regulă, acest rîu e foarte reprezentativ pe hărți, ceea ce face posibilă identificarea clară a teritoriului principatului.
În est, rîul Nistru formează granița Moldovei, practic, de prin secolul XIV-XX (14-20) este granița istorică estică a Moldovei, numai după alipirea malului stîng al Nistrului (Transnistria) în secolul al XX-lea granița s-a schimbat.
Pentru acei, care delirează susținînd că Moldova de Est (Republica Moldova) nu este succesoare a Principatului Moldovei, trebuie doar să privească hărțile din secolul al XIV-lea, unde este indicată în mod clar granița, ce trece pe rîul Nistru.
Deși în trecut rîul Prut nu a fost, de fapt, graniță de stat a Principatului Moldovei, în prezent acest rîu împarte cele două teritorii istorice ale Principatului Moldovei (Moldova de Est independentă și Moldova de Vest). De asemenea, putem recunoaște cu ușurință acest rîu pe toate hărțile istorice, ceea ce ne permite să înțelegem locația frontierelor anterioare.
Pentru a ne putea orienta în spațiul geografic mai ușor, putem lua drept repere pentru înțelegerea hărții, marele orașe precum: Orhei, Iași, Soroca, Suceava, Chișinău...
De asemenea, trebuie să menționăm neapărat confuzia, care apare uneori la desemnarea unei astfel de regiuni ca Basarabia. La momentul de față, mai ales, în rîndurile pro-românilor, există obiceiul de a denumi Republica Moldova (Moldova de est) Basarabia, deși acest lucru nu este deloc corect. Basarabia istorică, mai exact spus Bessarabia sau Bugeacul ocupă partea sudică dintre rîurile Dunăre și Nistru, la est de Marea Neagră, la granița de nord a Basarabiei istorice sau Bugeacul traversa Valul lui Traian, pe partea superioară.
Din cele mai vechi timpuri pînă în 1812, Basarabia era numită numai partea de coastă a Moldovei istorice (care s-a aflat sub ocupația Imperiului Otoman).
Dar în 1812, cînd Principatul Moldovei a fost împărțit în două, cea de vest și cea de est, aceasta din urmă fiind anexată în 1812 la Imperiul Rus. În ciuda faptului că numai partea de sud a Moldovei a fost numită Basarabia, în Imperiul Rus deja întreaga regiune de est a Moldovei era numită Regiunea Basarabia și apoi Gubernia Basarabia, denumire care nu este în deplină concordanță cu denumirea istorică a regiunii. La momentul de față, aproape întreg teritoriul Basarabiei sau Bugeacul face parte din regiunea Odesa, și doar o mică bucată din partea de nord se află în componența Republicii Moldova. În acest mod sloganurile de tipul „Basarabia, pămînt românesc!", sună prostește. În cazul în care naționaliștii pro-români au nevoie de Basarabia, să ceară pentru început de la Ucraina teritoriul, căci Bugeacul nu este un teritoriu istoric ucrainean.
Autor: Sergiu Pavlocev
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1554
- Populația:
- 1125 locuitori
Holoşniţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Holoşniţa și Cureşniţa. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Soroca și la 171 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1125 de oameni. Satul Holoșnița a fost menționat documentar în anul 1554.
Comentarii
(0)