Spre compartiment: Meşteşuguri populare
02 august 2013, 15:36 Meşteşuguri populare views 23785
02 august 2013, 15:36 Meşteşuguri populare views 23785

Tradiţia costumului popular este vie la Vădeni


Foto: trm.md

Doreau să iasă în scenă în costume populare, dar nu le aveau. Şi au hotărît să şi le facă singuri. Este vorba despre membrii formaţiei “Tărăncuţa” din Vădeni, Soroca. Cu aceşti oameni deosebiţi din Cîmpia Sorocii, începe seria de reportaje, realizate cu meşterii, care îşi vor prezenta colecţiile la ce-a de-a doua ediţie a Festivalului Iei, relatează trm.md.

Cînd lucrează cîntă şi cînd cîntă, lucrează. Astfel, munca este mai cu spor, susţin meşterii populari din satul Vădeni, membri ai formaţiei “Tărăncuţa”. Acest secret îl împărtăşesc şi tinerei generaţii, care vrea să deprindă artă meşteşugului popular.

Cel mai cunoscut meşter din sat - Simion Lungu, este respectat pentru faptul că primul şi-a confecţionat un costum naţional. El este un exemplu pentru zeci de gospodine, care s-au alăturat studioului de creaţie Fantezie.

Meşterii populari de la Vădeni sînt preţuiţi pentru ingeniozitatea lor, calitatea lucrului, dar şi pentru faptul că pot să confecţioneze tot costumul - brîu, catrinţă, jupon şi ie.

Cuvinte cheie:

costum popular , tradiții , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populaţia:
731 locuitori

Alexeevca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Alexeevca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Alexeevca este amplasat pe coline, la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 15 km de oraşul Edineţ şi la 214 km de Chișinău, în apropierea satelor Branişte şi Feteşti. Sînt cinci localităţi din Republica Moldova care poartă acelaşi nume – Alexeevca. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 731 de oameni. Satul a fost atestat documentar în anul 1904.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.