|
Pictura murală de la UTM, în atenţia Institutului Patrimoniului Cultural (Foto, Video)
Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) se pregăteşte de iarnă şi a decis ca blocul din sectorul Rîşcani al capitalei să fie izolat termic.
Se pare că pictura murală de pe faţada instituţiei de învăţămînt, la fel, va „îmbrăca" haine groase şi va dispărea complet.
Solicitat pentru o reacţie, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, a declarat pentru Noi.md că a avut astăzi o întrevedere cu rectorul UTM, precum şi cu cîţiva consilieri municipali, cu care a discutat despre soarta faţadei instituţiei. Totuşi, acesta spune că se va da cu părerea abia după ce experţii Institutului Patrimoniului Cultural se vor expune, menţionînd doar faptul că această pictură nu se regăseşte în patrimoniul cultural.
„Am fost la UTM şi am văzut ceea ce se întîmplă. Am avut şi o întîlnire cu rectorul UTM, care a adus argumentele sale. Eu încă nu mi-am făcut o părere, pentru că vreau mai întîi să ascult părerea oamenilor din domeniu, a criticilor de artă şi a experţilor Institutului Patrimoniului Cultural despre valoarea acestei fresce pe teracotă creată în anii 80. Aceste picturi nu au statut protejat, dar valoarea artistică poate fi dată doar de instituţiile specializate din domeniul dat", a declarat Ştefăniţă.
Mai mult, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor spune că nu poate rămîne indiferent faţă de asemena situaţii şi va ridica problema la nivelul Institutului Patrimoniului Cultural.
Contactat telefonic, rectorul UTM nu a fost de găsit pentru a explica dacă într-adevăr pictura de pe faţada blocului va fi „ştearsă". Secretara acestuia a declarat că rectorul se află într-o şedinţă şi va veni ulterior cu o reacţie.
Revenim cu detalii.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1422
- Populația:
- 1583 locuitori
Criva este un sat şi comună din raionul Briceni. Criva este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Criva este cel mai de vest punct a Republicii Moldova, situat în lunca rîului Prut, la hotarul a trei ţări Moldova – Ucraina – România, amplasat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni. Treitoriul satului este traversat de şoseaua şi calea ferată de importanţă naţională şi internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1583 de oameni. Satul Criva este atestat documentar la 1422.
Comentarii
(0)