|
Scurt istoric al circului din Chișinău (Foto)
Situat între un trecut sinistru și un prezent dezolant, Circul din capitală ascunde o istorie aparte. Moștenită de la Uniunea Sovietică, construirea pe morminte a vizat și clădirea instituției, aceasta din urmă situîndu-se pe vechiul cimitir din preajma bisericii „Constantin și Elena".
Biserica „Constantin și Elena", precum și cimitirul din preajmă, au fost temeiate în anul 1777 pe teritoriul satului Visternicei, numit ulterior Rîșcani.În anul 1837, cimitirul și biserica respective au fost împrejmuite de un gard de piatră.
Acolo au fost înhumați reprezentanții multor familii de boieri și nobili din Basarabia, cum ar fi: Rîșcanu, Crupenschi, Donici, Catargiu, Rally, Russo, Suruceanu, Kohanovski, Lazo, Semigradov, Cristea, Cațichi și alții.
În a doua jumătate a secolului al XX-lea, au fost inițiate lucrările de distrugerea treptată a cimitirului. Acestea au vizat o bună parte a regiunii pe care este situat astăzi circul.
Începând cu anii '70, se zvonea că vechiul cimitir din Rîșcani, va fi complet distrus, asanat, iar pe locul acestuia, va fi construit Circul de stat. În ziare apăreau anunțuri prin care se cerea ridicarea osemintelor defuncților de către rudele acestora și reînhumarea într-un alt cimitir. Majoritatea rămășițelor au fost depuse la cimitirul „Sfîntul Lazăr" de pe strada Doina, care astăzi, este considerat cel mai mare cimitir din Europa.
Cu toate că cimitirul a dispărut, astăzi mai pot fi găsite cîteva lespezi, monumente și obeliscuri. Cea mai veche piatră funerară care a fost păstrată, datează din anul 1783, iar pe suprafața acesteia, sînt gravate cuvinte în chirilică.
Circul de Stat a fost construit în anul 1981 de către arhitecții S. Șoihet și A. Kirilenko, inginerii T. Goriunova și M. Șein, brigadierul A. Parsin, electrosudorul-montor M. Postolache, muncitorul-marmurist N. Startev.
Această instituție deţinea recordul de 57 concerte pe an care erau vizionate, de multe ori, de o sală arhiplină de spectatori. Circul a găzduit atît artişti autohtoni, cît şi de peste hotare (Belarus, China, Finlanda, Germania, Rusia, Ucraina etc.).
Cu toate acestea, după ce a fost transformat în societate pe acțiuni, circul din capitală a făcut o pauză de 10 ani. În mai 2014, a fost inaugurată arena mică a Circului din Chișinău, cu o capacitate de 300 locuri.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1913
- Populația:
- 288 locuitori
Comarovca este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 288 de oameni. Satul Comarovca a fost întemeiat în anul 1913.
Comentarii
(0)