Mergi spre compartimentul: Arhitectura
02 aprilie 2024, 15:30 Arhitectura views 41359
Cum arată cel mai lung tunel din Moldova, care…nu mai există! (Foto)
02 aprilie 2024, 15:30 Arhitectura views 41359

Cum arată cel mai lung tunel din Moldova, care…nu mai există! (Foto)

La 30 de km de Chișinău, pe calea ferată Dobruja-Bălțați, care deja nu mai există, în anul 1930 a fost construit un tunel. Astăzi din el au mai rămas doar ruinele.

Tunelul acesta a fost cel mai lung tunel construit vreodată pe teritoriul Republicii Moldova, având o lungime de 689 m.

Motivul care a stat la baza construcției acestui tunel a fost că trenurile din acea vreme nu erau suficient de puternice pentru a depăşi dealurile înalte.

Este cunoscut faptul că, tunelul a fost proiectat în Marea Britanie şi construit sub supravegherea inginerilor britanici. Potrivit martorilor oculari: „lucrarea era extraordinară. O brigadă săpa dintr-o parte a dealului, iar a doua brigadă din cealaltă parte a dealului. Şi s-au întâlnit cu o precizie de câțiva centimetri".

Durata de viață a acestui tunel a fost scurtă. În vara anului 1944, acesta a fost distrus, iar reconstrucția lui ar costa extrem de mulți bani. În plus, în ultimii ani, dealurile, prin care a trecut tunelul, au fost spălate de apele freatice, iar intrarea din partea de est a tunelului a devenit acum o mare groapă de deșeuri.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

tunel , Arhitectura

Comentarii

 (2)
  • #2 krot Răspunde Citează selecţia
    Вот так мы хотим не ценим свою историю ....а хотим в Европу
  • #1 Capras Răspunde Citează selecţia
    Pe poza alb-negru apare tunelul Ţipala, pe linia Revaca--Căinari, lucrarea a început în primăvara anului 1924, linia a fost deschisă provizoriu la 1 febr. 1931, înaugurată la 10 iul. Pe poza color, cred, că apare o trecere subterană de drum de pământ, nici măcar pe linia respectivă; dar sunt sigur, că nu are nici o legătură cu tunelul de 689 m, fiind că ambele capete sunt prăbuşite, sunt poze pe Wikimapia, Panoramio etc.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
938 locuitori

Cihoreni este un sat din cadrul comunei Bieşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Orhei şi la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 938 de oameni. Satul Cihoreni a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.