|
Cetatea Soroca, exact ca pe timpul lui Stefan cel Mare
Lucrarile de renovare a cetatii Soroca sunt in toi. Desi finalizarea acestora a fost amanata pentru cateva luni, aspectul acesteia de pe timpul lui Stefan cel Mare incepe sa prinda contur. Au aparut acoperisurile piramidale pe turnuri, iar turnul-poarta este practic consolidat.
Coordonatorii proiectului de restaurare spun ca pana in luna mai 2015 zidurile vor fi consolidate, asa ca aspectul exterior va semana mai mult cu cel pe care il avea cetatea in Evul Mediu, atunci cand a fost construita.
Potrivit proiectului, pe teritoriul fortaretei vor fi construite si doua case medievale unde vizitatorii vor putea cumpara vin si placinte. De asemenea, vor fi amplasate si cateva gherete din lemn pentru comerciantii de suvenire. Pana acum au fost efectuate lucrari de consolidare a turnurilor si de injectare a cimentului in structura zidariei. Totodata, au fost amenajate boltile paraclisului, care este din caramida si de format medieval, produs la Sighisoara. Restaurate vor fi si beciurile ajunse in stare avariata, acoperisul si drumul de straja.
Costul total al proiectului este de 3 milioane de lei. Restaurarea cetatii are loc in cadrul unui Proiect european numit Bijuterii Medievale, din care fac parte si fortaretele din Hotin si Suceava. Cetatea Soroca nu a mai fost restaurata de peste 40 de ani. De cand a inceput restaurarea, in august 2013, cetatea a fost inchisa pentru vizitatori.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1605
- Populația:
- 916 locuitori
Meşeni este un sat şi comună din raionul Rezina. Meşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Meșeni este situat la o distanță de 40 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 916. Satul Meșeni este menționat documentar la 27 aprilie 1605.
Comentarii
(0)