Mergi spre compartimentul: Teatrul
07 septembrie 2022, 12:15 Teatrul views 2074
Denis Nedeoglo, despre demiterea lui Constantin Haret: Poate că adevăratele motive sînt într-un domeniu puțin diferit
Foto: noi.md
07 septembrie 2022, 12:15 Teatrul views 2074

Denis Nedeoglo, despre demiterea lui Constantin Haret: Poate că adevăratele motive sînt într-un domeniu puțin diferit

Fiecare nouă guvernare din Moldova încearcă să-l înlocuiască pe directorul unicului teatru de stat rus din țară ”A.P, Cehov”, aducînd de fiecare dată noi motive, dar în spatele acestui lucru poate exista un interes pentru terenul pe care se află teatrul, chiar în centrul orașului.

Această opinie a fost exprimată pe pagina sa de socializare de către activistul civic, arhitectul Denis Nedeoglo, relatează Noi.md.

”Uimitor... Fiecare nouă guvernare încearcă să schimbe directorul singurului teatru rus de stat ”A. P. Cehov”... De fiecare dată cînd sînt oferite motive noi... Ba au încercat să găsească infracțiuni în activitatea conducerii, sau, ca și acum, "vor doar să facă totul în conformitate cu legea" (Aha, au trăit-au trăit și brusc! Vor să facă totul în conformitate cu legea...). Pe mine personal nu mă lasă următorul gînd... Terenul sub numărul cadastral 01002060164.01, pe care se află teatrul, - 48 de acri!!! chiar în centrul orașului. "Mai în centru” nu există"...", a scris Denis Nedeoglo.

Potrivit acestuia, dacă e să ne uităm la planul cadastral al orașului, putem vedea că proprietatea terenului este publică, iar destinația - pentru construcție.

"Și, în mod surprinzător, colțul scuarului din fața teatrului, situat la intersecția străzilor V. Pîrcălab și M. Varlaam, cu o suprafață de 3 ari, dintr-un motiv necunoscut, a fost transformat într-un teren separat sub numărul cadastral 01002060260 cu denumirea "pentru amenajare". Și deja un teren complet neclar, fără număr cadastral, cu o suprafață de 52m2 (în centrul orașului. Posibil - o servitute). În total - puțin peste jumătate de hectar din cel mai scump teren din centrul orașului... Pentru a înțelege potențialul economic al acestui teren, puteți privi terenul centrului comercial Sun City de lîngă teatru, cu o suprafață de 0,6 hectare (de asemenea proprietate publică și, de asemenea, desemnată "pentru construcție"). Desigur, cultura, mai ales cea rusă, cu greu poate concura cu efectul economic... De asemenea, pentru a înțelege, teritoriul Filarmonicii naționale care a ars este de 47 de ari... Și scuarul din fața Filarmonicii are 3 sote... Aceeași jumătate de hectar... Nu pot spune nimic, dar cînd văd o astfel de insistență, care nu slăbește odată cu schimbarea puterii, personal nu sînt deloc convins de declarațiile oficialilor că aceasta este o dorință binevoitoare de a"face totul în conformitate cu legea"... Poate că adevăratele motive sînt într-o sferă ușor diferită? Nu în sfera culturii și a dragostei pentru legislație?", s-a întrebat activistul civic, arhitectul, membrul Consiliului urbanistic al municipiului Chișinău.

După cum s-a anunțat anterior, directorul Teatrului rus de stat ”Anton Cehov”, Constantin Haret, a fost anunțat recent de către Ministerul Culturii despre încetarea contractului de muncă începînd cu 28 septembrie.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, comentînd această situație pentru portalul Noi.md, a menționat că această decizie a fost luată pentru a asigura punerea în aplicare a legislației în vigoare. Prin urmare, Ministerul va organiza în curînd un concurs pentru funcția de conducător al instituției, la care va putea participa toți doritorii, inclusiv actualul director Constantin Haret.

"Motivul acestei notificări este dorința de a face totul în conformitate cu legislația, iar legislația spune că toți șefii instituțiilor aflate în autogestiune—teatre și săli de concerte —trebuie să fie numiți prin concurs. Un alt motiv este reforma amplă care se pregătește acum și va afecta toate instituțiile teatrale. Aceeași înștiințare va fi transmisă și altor regizori de teatru care nu au trecut concursul de numire. De asemenea, desfășurăm în prezent o serie de concursuri pentru funcția de director de teatru.

Vom semna contracte de management cu toți directorii de teatru. Acest concurs prevede asumarea anumitor obligații, propuneri, viziuni. Implementarea lor este deja responsabilitatea fiecărui conducător", a explicat Sergiu Prodan pentru Noi.md .

El a mai menționat că autoritățile competente vor asigura transparența și deschiderea acestui concurs.

"Domnul Haret va putea participa la concurs ca toți ceilalți, nu este demis, contractul de muncă este întrerupt pentru a oferi posibilitatea de a trece la un alt nivel de relații prin concurs", a spus Prodan.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1752
Populația:
10005 locuitori

Sucleia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Este o suburbie a orașului Tiraspol. Localitatea se află la distanța de 82 km de Chișinău. Populaţia satului Sucleia alcătuia 10 005 oameni în anul 2004. Satul Sucleia a fost menționat documentar în anul 1752.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.