|
Primăvară pe strada ”teatrală”
Svetlana Derevșcicova
Teatrul-studio municipal dramatic pentru tineret „De pe strada Trandafirilor" (театр-студия «С улицы Роз») a marcat 40 de ani de activitate. Evenimentele culturale consacrate acestui jubileu au fost printre cele mai importante din luna curentă.
Ele durează o săptămînă întreagă: la 20 aprilie a avut loc serata de creație a colectivului teatrului, la 21 aprilie – premiera spectacolului „Мамаша Кураж и ее дети» („Mătușa Curaj și copiii"), după piesa omonimă a lui Berthold Brecht, la 22 – prezentarea cărții cunoscutei jurnaliste Iulia Semionova «Дом, где развиваются сердца („Casa în care se dezvoltă inimile"). Apoi a început focuri zilnice de artificii teatrale, în care poveștile se intercalează cu rockul, iar spectacolele unui singur actor – cu cele muzicale.
„Flacăra s-a aprins" din TTS
Cred că nu există un locuitor al capitalei care nu a intrat măcar o singură dată în această sală minusculă – copil fiind, cu mulți ani în urmă, hohotind asupra aventurilor poznașei Peppi, sau în tinerețe, cu inima strînsă de dragostea tragică a lui Lady Macbeth, sau gustînd din savoarea replicilor strălucite ale personajelor din povestea despre Fedot Săgetătorul, sau, matur deja, și-a adus copiii să se bucure pentru Neștiilă și prietenii lui. Deși cu o capacitate mică, această sală cuprinde o dragoste a spectatorilor care poate trezi invidia unui teatru mai notoriu și mai academic.
Totul a început acum 40 de ani, de la un cerc dramatic de la Școala nr. 55, pe care a decis să-l fondeze proaspătul absolvent al Institutului Pedagogic Iuri Harmelin. Dar, spre deosebire de majoritatea cercurilor similare, care, aprinse de entuziasmul conducătorului și al elevilor, se sting rapid, acesta nu s-a stins. Inițial, în 1979 cercul s-a extins, devenind un teatru școlar – așa-numitul teatru al tînărului spectator (TTS), după care, în 1988, a devenit teatru-studio, peste șapte ani aici a fost deschis un liceu teatral, iar cu apariția, în 2009, a festivalului internațional «Moldfest.Rampa.ru», practic, a venit și faima mondială.
Astăzi teatrul este numit "legendar", "unic", pe cînd, la început, artiștilor începători nu le venea să creadă în propriul succes.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1924
- Populația:
- 669 locuitori
Răscăieţii Noi este un sat din cadrul comunei Răscăieţi, raionul Ştefan Vodă. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Ștefan Vodă și la 106 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 669 de oameni. Satul Răscăieţii Noi a fost întemeiat în anul 1924.
Comentarii
(0)