Mergi spre compartimentul: Teatrul
25 aprilie 2018, 12:20 Teatrul views 13723
Primăvară pe strada ”teatrală”
25 aprilie 2018, 12:20 Teatrul views 13723

Primăvară pe strada ”teatrală”

Svetlana Derevșcicova

Teatrul-studio municipal dramatic pentru tineret „De pe strada Trandafirilor" (театр-студия «С улицы Роз») a marcat 40 de ani de activitate. Evenimentele culturale consacrate acestui jubileu au fost printre cele mai importante din luna curentă.

Ele durează o săptămînă întreagă: la 20 aprilie a avut loc serata de creație a colectivului teatrului, la 21 aprilie – premiera spectacolului „Мамаша Кураж и ее дети» („Mătușa Curaj și copiii"), după piesa omonimă a lui Berthold Brecht, la 22 – prezentarea cărții cunoscutei jurnaliste Iulia Semionova «Дом, где развиваются сердца („Casa în care se dezvoltă inimile"). Apoi a început focuri zilnice de artificii teatrale, în care poveștile se intercalează cu rockul, iar spectacolele unui singur actor – cu cele muzicale.

„Flacăra s-a aprins" din TTS

Cred că nu există un locuitor al capitalei care nu a intrat măcar o singură dată în această sală minusculă – copil fiind, cu mulți ani în urmă, hohotind asupra aventurilor poznașei Peppi, sau în tinerețe, cu inima strînsă de dragostea tragică a lui Lady Macbeth, sau gustînd din savoarea replicilor strălucite ale personajelor din povestea despre Fedot Săgetătorul, sau, matur deja, și-a adus copiii să se bucure pentru Neștiilă și prietenii lui. Deși cu o capacitate mică, această sală cuprinde o dragoste a spectatorilor care poate trezi invidia unui teatru mai notoriu și mai academic.

Totul a început acum 40 de ani, de la un cerc dramatic de la Școala nr. 55, pe care a decis să-l fondeze proaspătul absolvent al Institutului Pedagogic Iuri Harmelin. Dar, spre deosebire de majoritatea cercurilor similare, care, aprinse de entuziasmul conducătorului și al elevilor, se sting rapid, acesta nu s-a stins. Inițial, în 1979 cercul s-a extins, devenind un teatru școlar – așa-numitul teatru al tînărului spectator (TTS), după care, în 1988, a devenit teatru-studio, peste șapte ani aici a fost deschis un liceu teatral, iar cu apariția, în 2009, a festivalului internațional «Moldfest.Rampa.ru», practic, a venit și faima mondială.

Astăzi teatrul este numit "legendar", "unic", pe cînd, la început, artiștilor începători nu le venea să creadă în propriul succes.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

teatru , primăvară

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
4790 locuitori

Sărata-Galbenă este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cărpineanca, Valea Florii, Coroliovca, Brătianovca și Sărata-Galbenă. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 51 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4790 de oameni. Satul Sărata-Galbenă a fost menționat documentar în anul 1609 cu denumirea Răurești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.