Mergi spre compartimentul: Literatura
11 februarie 2013, 10:17 Literatura views 9527
11 februarie 2013, 10:17 Literatura views 9527

„Sare şi sabie” – istoria nescrisă a Moldovei

Din dorinţa de a familiariza tînăra generaţie cu istoria nescrisă a ţării şi inspirat de cronicile scrise de Miron Costin, publicistul şi scriitorul Mihail Lupaşcu a lansat la 9 februarie volumul din 10 nuvele cu titlul „Sare şi sabie”, relatează Info-Prim-Neo.

Lucrarea în limba rusă cuprinde perioada în care sarea era la fel de scumpă ca şi petrolul astăzi. „Sarea era foarte importantă în secolul al XVII-a. Pe atunci nu erau frigidere şi, doar folosind sare, oamenii îşi puteau face provizii pentru iarnă. Sarea, putem spune, însemna viaţă. Toate drumurile de transportare a sării treceau prin teritoriul actualei Republicii Moldova. Şi aceste căi de acces erau bîntuite de hoţi şi cotropitori. Oamenii erau nevoiţi cu sabia să apere sarea”, a menţionat Mihai Lupaşco la lansarea cărţii.

Doi ani la rînd a lecturat scrierile cronicarului Miron Costin. Cu un grăunte de istorie şi puţină imaginaţie, autorul a dat viaţă acestei lucrări, pentru a face cunoscut publicului vorbitor de limbă filele istoriei mai puţin cunoscute. Acesta susţine că a vrut să prezinte în scrierile sale mulţi eroi, care au luptat cu adevărat pentru pămînturile pe care le aveau, pentru a le transmite urmaşilor.

Cuvinte cheie:

cultura , literatura , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
166 locuitori

Maiovca este un sat din cadrul comunei Ocniţa, raionul Ocniţa. Satul Maiovca este situat la o distanță de 10 km de orașul Ocnița și la 233 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 166 de oameni. Localitatea Maiovca a fost întemeiată în anul 1911 cu denumirea Slobodca Vălcineţ.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.