Go to section: Literature
02 november 2013, 10:17 Literature views 9521
02 november 2013, 10:17 Literature views 9521

„Sare şi sabie” – istoria nescrisă a Moldovei

Din dorinţa de a familiariza tînăra generaţie cu istoria nescrisă a ţării şi inspirat de cronicile scrise de Miron Costin, publicistul şi scriitorul Mihail Lupaşcu a lansat la 9 februarie volumul din 10 nuvele cu titlul „Sare şi sabie”, relatează Info-Prim-Neo.

Lucrarea în limba rusă cuprinde perioada în care sarea era la fel de scumpă ca şi petrolul astăzi. „Sarea era foarte importantă în secolul al XVII-a. Pe atunci nu erau frigidere şi, doar folosind sare, oamenii îşi puteau face provizii pentru iarnă. Sarea, putem spune, însemna viaţă. Toate drumurile de transportare a sării treceau prin teritoriul actualei Republicii Moldova. Şi aceste căi de acces erau bîntuite de hoţi şi cotropitori. Oamenii erau nevoiţi cu sabia să apere sarea”, a menţionat Mihai Lupaşco la lansarea cărţii.

Doi ani la rînd a lecturat scrierile cronicarului Miron Costin. Cu un grăunte de istorie şi puţină imaginaţie, autorul a dat viaţă acestei lucrări, pentru a face cunoscut publicului vorbitor de limbă filele istoriei mai puţin cunoscute. Acesta susţine că a vrut să prezinte în scrierile sale mulţi eroi, care au luptat cu adevărat pentru pămînturile pe care le aveau, pentru a le transmite urmaşilor.

Keywords:

cultura , literatura , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1495
Populația:
10196 locuitori
Logo

Rezina este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Rezina. Amplasat în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Rezina se află la o distanţă de 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituie 10196 locuitori. Localitatea Rezina este atestată documentar în anul 1495.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.