Spre compartiment: Literatura
11 octombrie 2020, 12:30 Literatura views 13936
5 cărți potrivite pentru serile de toamnă
11 octombrie 2020, 12:30 Literatura views 13936

5 cărți potrivite pentru serile de toamnă

O carte bună poate să îți coloreze o seară posomorîtă de toamnă, cînd afară plouă și e timpul potrivit pentru lecturi interesante. Unele romane nu pot fi asociate decît cu răceala unei toamne tîrzii, cînd vremea ne influențează și ne creează dispoziție pentru anumite subiecte. Am selectat 5 cărți, care se vor încadra perfect în anturajul de toamnă, cu o cană de cafea și o plapumă călduroasă.

„Crima din Orient Express" de Agatha Christie

Romanul este un detectiv al cunoscutei scriitoare Agatha Christie, care își impresionează cititorii cu fiecare carte publicată. Într-un tren luxos are loc o crimă după miezul nopții, iar un detectiv inteligent încearcă să găsească infractorul. Chiar dacă ați citit și alte romane polițiste scrise de Agatha Christie, la sigur nu veți ghici numele criminalului.

„Marele Gatsby" de F. Scott Fitzgerald

Romanul este una dintre cele mai puternice și mai tulburătoare povești de dragoste din întreaga literatură a sec. XX-lea, care va fi mai bine savurată într-o seară de toamnă rece, cu o cană de cafea în mîină. Gatsby, personajul principal, încearcă să o întoarcă pe tot parcursul romanului pe fosta lui iubită Daisy, care acum este logodnica altcuiva. Jazz, femei frumoase, costume croite ireproșabil, petreceri fastuoase – romanul amestecă toate aceste elemente cu o nesfîrșită nostalgie.

„Anna Karenina" de Lev Tolstoi

Un roman rusesc potrivit pentru serile lungi de toamnă-iarnă, care are tot ce-i trebuie pentru a menține atenția cititorului: personaje complexe, drame, dispute de idei, povești de dragoste și contradicția dintre diferite feluri de a trăi, toate brodate pe tabloul bogat și granular al Rusiei secolului al XIX-lea. Romanul pleacă de la o dramă reală, din vremea lui Tolstoi, ce a avut loc la o moșie învecinată, unde amanta respinsă a unui nobil s-a sinucis aruncîndu-se în fața unui tren.

„Numele trandafirului" de Umberto Eco

Acțiunea romanului duce în tulburatoarea perioada a Evului Mediu, într-o mănăstire, unde au loc crime misterioase. Guglielmo este un călugăr înțelept, care împreună cu ajutorul său, Adso din Melk, ajung la mănăstire pentru investigarea cazului. Aici evenimentele se precipită, dar Guglielmo, deși nu poate salva nicio victimă, ajunge să dezvăluie misterul crimelor, un final care cu siguranță va lua prin suprindere cititorii.

„Jurnalul ascuns" de Sebastian Barry

În carte sînt relatate două povești de viață, două suflete spun ce au trăit, prin ce provocări au trecut, iar mai apoi se intersectează în postura de medic și pacientă. Roseanne și-a petrecut o mare parte din viață într-un azil pentru persoane cu boli mintale, iar doctorul Grene este nevoit să o reevalueze pe dînsa pentru a vedea dacă mai trebuie să rămînă în azil. Medicul încearcă să-i afle istoria, pe care bătrîna a scris-o în jurnalul secret.

Sursa: zugo.md

Cuvinte cheie:

carte , toamna , literatura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
1680 locuitori

Cotul Morii este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăteni și Cotul Morii. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1680 de locuitori. Satul Cotul Morii a fost menționat documentar în anul 1621.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.