06 septembrie 2020, 15:00 Sănătate views 17179
06 septembrie 2020, 15:00 Sănătate views 17179

De ce avem nevoie de somn


Foto: mignews.com

De ce omul are nevoie de somn? Într-un studiu pe şoareci, oamenii de ştiinţă au descoperit recent o explicaţie: somnul duce la „refacerea stocului” de celule cerebrale de un anumit tip.

Somnul stimulează producţia celulelor care secretă un material izolant, numit mielină, ce are rolul de a proteja circuitele cerebrale, au arătat studiile pe şoareci realizate la Universitatea din Wisconsin şi ale căror rezultate au fost publicate în Journal of Neuroscience.

Descoperirile ar putea duce la înţelegerea mai bună a rolului somnului în refacerea şi creşterea creierului, precum şi în evoluţia sclerozei multiple.

Cercetătorii au constatat că ritmul în care se formau celulele producătoare de mielină - oligodendrocite imature - se dubla atunci cînd şoarecii dormeau, faţă de momentele cînd erau treji, relatează BBC.

În schimb, cînd şoarecii erau forţaţi să rămînă treji, se activau genele implicate în moartea celulară şi în răspunsul la stres. 

Este evident că trebuie să dormim pentru a fi odihniţi şo pentru ca mintea noastră să funcţioneze corespunzător, dar procesele biologice care se desfăşoară în timp ce dormim au început să fie lămurite abia relativ recent.

 

Sursa: mignews.com

Cuvinte cheie:

somn , om , studiu

Comentarii

 (1)
  • #1 nana Răspunde Citează selecţia
    сон нужен человеку чтобы наконец-то остаться наедине с самим собой
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
377 locuitori

Mincenii de Jos este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mincenii de Jos și Mincenii de Sus. Satul Mincenii de Jos este situat la o distanță de 27 km de orașul Rezina și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 377 de oameni. Satul Minceni a fost atestat documentar la 25 februarie 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.