|
R.Moldova se confruntă cu o lipsă acută de medici de familie: Raioanale cele mai afectate
În instituțiile medicale din Republica Moldova se atestă un deficit de aproximativ 200 de medici de familie.
Numărul acestora ar putea însă crește după pensionarea unor specialiști, potrivit Ministerului Sănătății. Managerii centrelor regionale de sănătate spun că se confruntă cu o serie de probleme, iar investițiile în domeniu necesită timp, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.
În acest an, sistemul de sănătate pregătește doar 16 medici de familie, din totalul necesar de aproximativ 200, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, la o emisiune de la Vocea Basarabiei.
Ea a subliniat că majoritatea medicilor de familie care activează, în special, în zonele rurale ale Republicii Moldova sînt pensionari.
„Noi avem în medie 5,9 medici de familie la 100 de mii de populație. În Europa, avem aproape opt medici de familie. Da, este o diferență. Fălești, Rezina, Vulcănești și încă vreo 7-8 raioane au 2,8 medici de familie la 100 de mii de locuitori, iată aici este situația drastică în care noi trebuie să ne concentrăm atenția și dorim să propunem Guvernului să cazăm cumva acești medici de familie în centrul raional. Există niște cifre a unui studiu care a calculat și a spus că: doar la creșterea cu un singur medic de familie la 100 de mii de locuitori, fără să aplici alte politici de sănătate, scade mortalitatea populației generale cu trei procente”, a declarat ministra Sănătății.
Ala Nemerenco a mai spus că lipsa medicilor de familie se atestă în peste zece raioane ale țării, precum Fălești, Rezina, Vulcănești, unde trebuie concentrate toate eforturile pentru a spori numărul acestora și a oferi facilități sociale lucrătorilor din domeniu.
La Centrul Medicilor de Familie din Rezina, care deservește 22 de sate din raion, este nevoie de trei medici de familie, a declarat pentru Radio Moldova șefa Centrului, Silvia Popov.
„Noi deservim 22 de sate, dintre care 11 au 500 de locuitori și mai puțin. De la an la an, populația scade și un medic ca să aibă un salariu, pentru că există și o normă 1500-2000, măcar 1800 de locuitori la un medic și dacă în sate sînt 300 de locuitori, cîte sate trebuie să aibă un medic. Și medicii, chiar dacă vor veni, trebuie să deservească cîte șase sate ca să primească un salariu. Noi ne străduim, avem niște mașini, învechite cu părere de rău, și zilnic transportăm medicii din sate. Ceea ce ține de proiectele inițiate, noi am cîștigat mai multe proiecte și am făcut reparație aici în centru, am construit două clădiri, anul acesta am cîștigat un colonoscop, dar infrastructura nu ține de noi. Aici sînt necesare reforme și reforme în medicină, aici este mult de muncă”, a menționat Silvia Popov.
Precizăm că în Republica Moldova activează aproximativ 1600 de medici de familie.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1616
- Populația:
- 239 locuitori
Butuceni este un sat din cadrul comunei Trebujeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 35 km de oraşul Orhei şi la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 239 de oameni. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1616.
Comentarii
(0)