12 iunie 2014, 10:04 Sănătate views 14385
12 iunie 2014, 10:04 Sănătate views 14385

Bacteria capabilă să ucidă toată omenirea


Foto: hvylya.org

Clostridium botulinum - tija de spori care generează botulismul.

O linguriță de această otravă poate ucide întreaga populație a Statelor Unite, iar patru kilograme – întreaga omenire. Botulismul provoacă paralizia diafragmei, afectează legătura dintre mușchi și creier, provoacă  asfixierea.

Cea mai periculoasă bacterie trăiește peste tot, pe toate continentele și în pămînt. Clostridium Botulinum are o capacitate incredibilă de a se adapta la diferite condiții de mediu: nu se teme de apa de mare, de căldura din Sahara, de frig.

Singurul factor care salvează omul de infectare – sucul gastric, care ucide dezvoltarea bacteriei. Dar dacă sporii au început să se formeze, este extrem de dificil de oprit creșterea lor. Ei sînt greu de distrus chiar și în cazul fierberii timp de 10 minute. Condițiile optime pentru dezvoltarea botulismului apar în cazul conservării la rece. Dacă consumăm produse alimentare contaminate este  suficientă doar o mușcătură pentru a te infecta și muri timp de o zi. Nici oamenii, nici animalele nu sînt imune la botulism. Un elefantul adult cu o greutate de 5,5 tone va muri în mai puțin de trei zile prin consumul de 0.005454 mg de toxine.

 

Sursa: hvylya.org

Cuvinte cheie:

bacterie , Pamint , om , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
176 locuitori

Holoşniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Drochia și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 176 de oameni. Satul Holoşniţa Nouă a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.