|
„Fără antibiotic”: Cum facem față infecțiilor respiratorii la copii
Infecțiile respiratorii la copiii mici (6 luni – 3 ani) sînt frecvente în anotimpurile reci, iar unele cazuri pot fi destul de severe și înfricoșătoare pentru părinți. Infecția virală la vîrste fragede poate provoaca boli acute și poate fi asociată cu dezvoltarea respirației șuierătoare (wheezing) și a astmului în viața ulterioară.
„În fiecare an odată cu răcirea timpului și instalarea sezonului toamnă – iarnă crește numărul infecțiilor ale tractului respirator la copii. Calea cea mai principală de transmitere este cea aeriană. Cele mai frecvente cauze ale îmbolnăvirii- frecventarea colectivităților aglomerate în cazul copiilor. Mediu în an 6-10 episoade de acutizări se consideră normal. Cel mai frecvent întîlnite sînt răceli comune cauzate de mai mult de 200 de tulpini de virus: Adenovurus, rinovirus, virus respirator sincitial, urmate de Virus Gripal și mai nou Sars Cov 2” , a spus medicul pediatru Alla Chichicea
Afecțiunile respiratorii sînt frecvent întîlnite la copii, atît cele de natură virală, cît și cele de natură infecțioasă. Sistemul imunitar slăbit este în general cel care facilitează dezvoltarea unor astfel de afecțiuni, alături de anumite particularități anatomice ale aparatului respirator, scrie Noi.md cu referire la realitatea.md.
„Răceala -rinofaringita acută este cea mai întîlnită patologie de sezon cu afectarea preponderent al nasului, gîtului și se caracterizează prin obstrucție nazală, secreții nazale care își schimbă aspectul pe parcursul îmbolnăvirii, febră 38 la persoanele cu imunitatea compromisă. Rinofaringita poate duce la sinusită și otită medie acută. Adenoidita în acutizare și complicată prin infecția căilor respiratorii inferioare ( Bronșiolita în cazul sugarilor, bronșita obstructivă la copii și pneumonie. Cei mai vulnerabili sînt sugarii, acestea infecții respiratorii pot duce la dificultatea în alimentație ( din cauza blocajului nazal ) și la detresa respiratorie – care necesită spitalizare” , afirmă Alla Chichicea.
Respiratia șuieratoare sau Wheezing este un semn al infecției respiratorii și un semnal important că micuțul pacient are nevoie de ingrijirea medicului pentru a fi indicate medicamente necesare.
Aproape toate infecțiile respiratorii sînt cauzate de viruși, astfel încît antibioticele nu le vor vindeca.
„Semnele unei răceli pot persista în jur de 3 săptămîni de la contactarea virusului. Ca prevenția nespecifică: măsuri de aerisire a încăperii aglomerate în cazul școlarilor, spălarea mînilor și de evitat obiceiul de a pune mîna nespălată la gură și nas!” , menționează Alla Chichicea.
Există analize și investigații suplimentare care pot ajuta medicul pediatru să diagnosticheze o infecție respiratorie. Acesta poate recomanda diferite analize de sînge, radiografii, ecocardiografii sau testări ale funcțiilor pulmonare.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1783
- Populația:
- 4280 locuitori
Taraclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Taraclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Căușeni și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4280 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1783.
Comentarii
(0)