24 aprilie 2022, 13:30 Sănătate views 2570
Masa de Paşte: Sfaturile nutriţionistului
Foto: akademiyavkusa.ru
24 aprilie 2022, 13:30 Sănătate views 2570

Masa de Paşte: Sfaturile nutriţionistului

În perioada sărbătorilor suntem tentaţi să exagerăm cu mîncarea şi riscăm să ne dăm peste cap regimul de alimentaţie. Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, ceea ce contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite, au comunicat nutriţioniştii, informează moldovenii.md cu referire la trm.md.



Oamenii cu care am vorbit spun că, de sărbătorile pascale, preferă să aibă o masa bogată şi să se bucure de preparate delicioase. 

„Am luat o pască, am luat ouă. Acasă am să fac o bucăţică de carne pentru că nu pot să-mi permit mai mult cu pensia asta a noastră”.

„Mîncăm cît ne primeşte şi nu mai gătesc toate odată, pe rînd. În prima zi fac cîrlan ori curcan, a doua zi o zemuşoară, nu prea mult. Ne adunăm cu toţii împreună”.

„Puţin şi bun. Răcituri, pastrama, pîrjoale şi un borş scăzut cu varză proaspătă”.

Nutriţioniştii ne recomandă să mîncăm puţin şi des. Evităm astfel înfometarea şi menţinem arderile metabolice la un nivel corespunzător.

„Primele zile noi putem să mîncăm foarte multe, să sărbătorim. Ulterior, trebuie să micşorăm cantitatea de alimente, să o adaptăm la modul nostru de viaţă. Dacă nu avem activitate fizică, respectiv nu avem nevoie de mai multe calorii, de aceea trebuie să micşorăm porţile, să schimbăm combinaţia, mai multe legume şi mai puţină carne”, afirmă Sergiu Munteanu, medic nutriţionist.

În perioada sărbătorilor, majoritatea persoanelor iau în greutate între 1-3 kg, mai ales dacă nu fac sport, explică specialiştii. 

Sursa: www.trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
337 locuitori

Etulia loc.c.f. este o localitate un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 88 km de municipiul Comrat și la 222 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 337 de oameni. Etulia loc.c.f. a fost menționat documentar în anul 1875.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.