26 martie 2023, 13:30 Sănătate views 36523
26 martie 2023, 13:30 Sănătate views 36523

Fructele roşii protejează de criza cardiacă

Consumul regulat de fructe roşii este benefic împotriva infarctului de miocard. O echipă de cercetători de la Şcoala de sănătate publică Harvard (Boston) arată că trei porţii pe săptămînă de afine, mure, cireşe, căpşuni, zmeură, portocale roşii şi prune, cu alte cuvinte fructe bogate în antociani (pigment din clasa flavonoidelor), acţionează favorabil asupra sănătăţii arterelor.

Aceşti compuşi se găsesc în cantităţi semnificative şi în legume ca vinetele şi varza roşie.

După ce au observat circa 20 de ani un grup de aproape 100 de mii de femei (între 25 şi 42 de ani la începutul studiului), autorii au constatat că cele care consumau mai multe alimente bogate în antociani prezentau un risc cardiac scăzut faţă de cele care consumau doar din cînd în cînd. Impactul benefic a fost identificat după neutralizarea unei serii de factori ca indicele de masă corporală, hipertensiunea, sedentarismul sau fumatul.

Efectul este cu atît mai evident cu cît este mai mare diversitatea fructelor consumate, încheie soirmag.be.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
340 locuitori

Ialpug este un sat din cadrul comunei Hîrtop, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 340 de oameni. Satul Ialpug a fost menționat documentar în anul 1815.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.