31 decembrie 2021, 15:00 Sănătate views 2548
Numărul beneficiarilor de medicamente compensate a crescut, anunță Ministerul Sănătății
31 decembrie 2021, 15:00 Sănătate views 2548

Numărul beneficiarilor de medicamente compensate a crescut, anunță Ministerul Sănătății

Numărul beneficiarilor de medicamente compensate a crescut. De asemenea, cheltuielile suportate de pacienți la procurarea medicamentelor parțial compensate destinate tratamentului bolilor cronice au scăzut cu peste 50%, urmare a aplicării unei noi metodologii de calcul. Anunțul a fost făcut astăzi într-o conferință de presă de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății Zinaida Bezverhni și directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Ion Dodon.

Potrivit sursei citate, cheltuielile din fondurile AOAM pentru preparatele compensate eliberate în noiembrie curent s-au majorat cu circa 9 milioane de lei față de luna octombrie și astfel au ajuns la circa 63 de milioane de lei. Ponderea cea mai mare a cheltuielilor a revenit medicamentelor destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare, pentru care în noiembrie s-au alocat cu 4,4 milioane de lei mai mult față de media pe 10 luni 2021, transmite moldpres.md.

„În luna noiembrie, cheltuielile pacienților pentru medicamente parțial compensate destinate tratamentului bolilor cronice au scăzut cu 57,3%, iar numărul denumirilor comerciale de medicamente oferite gratuit s-a dublat, de la 92 de poziții la 172. Totodată, în noiembrie au fost prescrise și valorificate în farmacii aproximativ 324 de mii de rețete pentru medicamente parțial compensate, cu 17 mii mai multe față de media pe zece luni ale anului 2021. Aceste cifre vorbesc despre eficiența noii metodologii și despre faptul că sporește accesul populației la medicamente", a spus Dodon.

„S-a dublat numărul medicamentelor care se oferă gratuit pacienților. Mecanismul de compensare a medicamentelor a fost introdus în 2005. Atunci pe listă erau doar 35 de denumiri, iar acum sînt 159. Urmează să anunțăm și despre alte acțiuni ale Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină menite să asigure accesul mai bun al populației, atît la medicamente compensate cît și la dispozitive medicale compensate. Accesul la medicamente nu înseamnă doar prezența fizică a preparatelor în farmacii, dar și accesul economic – atunci cînd pacientul nu are cheltuieli mari în urma administrării medicamentelor", a adăugat Zinaida Bezverhni.

Datele Ministerului Sănătății arată că în 11 luni ale anului curent au beneficiat de medicamente compensate 712 mii de pacienți.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

medicamente , compensatii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
1020 locuitori

Budăi este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Budăi şi Dermengi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1020 de locuitori. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.