07 martie 2013, 11:32 Sănătate views 6230
07 martie 2013, 11:32 Sănătate views 6230

Siguranţa alimentară în Europa – mit sau realitate?

Ultimul scandal legat de etichetarea incorectă a produselor din carne de vită, în care s-a găsit carne de cal, ne-a făcut încă o dată să ne gîndim dacă într-adevăr există un control de calitate în Europa în privinţa produselor alimentare.

Prezenţa cărnii de cal în cea de vită nu este singurul exemplu de control prost din partea autorităţilor aferente din Europa şi ridică încă o dată problema privind încrederea în alimentele din Europa, scrie ruvr.ru

Dmitri Ianin, preşedintele Confederaţiei Internaţionale a Societăţilor de Consum, nu întrevede probleme mari pentru consumatorii europeni, în urma scandalurilor apărute în ultima perioadă.

„Cred că depistarea produselor, care nu corespund cerinţelor europene, atestă faptul că sistemul există, funcţionează. Uniunea Europeană cheltuieşte sume mari de bani pentru întreţinerea uneia dintre cele mai bune baze de laboratoare din lume”.

De menţionat că istoria legislaţiei UE în sfera siguranţei alimentare datează de peste 10 ani. În anul 2002, Parlamentul European a adoptat, iar Comisia Europeană a aprobat principiile şi cerinţele generale ale legilor referitoare la alimente (General Principles and Requirements of Food Law). Acum reglementările şi directivele Comisiei Europene se referă la toate aspectele de producere a mîncării, inclusiv există cerinţe stricte legate de etichetarea producţiei şi indicarea exactă a elementelor componente.

Însă consumatorii europeni au o atitudine sceptică faţă de toate reglementările şi directivele UE. Poate că aceste produse sînt bune după toţi indicii de control, însă nu au nici un gust.

Însă o problemă legată de reglementările şi directivele europene se referă la faptul că, pe fundalul grijii faţă de sănătatea oamenilor, oficialii se îngrijesc de lucru neprincipiale, cum ar fi forma bananelor, castraveţilor, roşiilor şi altor produse agricole. Acest lucru duce, pe de o parte, la creşterea preţurilor la aceste produse, iar, pe de altă parte, la faptul că multe dintre ele ajung la gunoi. În UE se aruncă anual în jur de 90 de milioane de tone de mîncare. De această situaţie este vinovată nu doar forma inacceptabilă a produselor, ci şi controlul strict al termenului de valabilitate. Carnea, legumele, fructele şi pîine cu termenul de valabilitate expirat sînt aruncate la gunoi.

Toate acestea au dus la fenomenul de „freeganism”, adică consumarea produselor încă comestibile, aruncate la gunoi de supermarketuri. Reversul acestei monede este consumarea de produse alimentare ecologice. Ele sînt mai scumpe, dar omul se hrăneşte sănătos.

Cumpărarea de alimente organice nu înseamnă doar grija pentru propria sănătate, ci şi protejarea naturii, căci o astfel de producţie este cea mai confortabilă pentru ea şi permite să se economisească apa şi substanţele chimice, consideră Dmitri Ianin.

El, la fel ca şi mulţi alţi experţi, are o părere bună despre sistemul de control al calităţii alimentelor din Uniunea Europeană. Însă consumatorii obişnuiţi sînt în majoritate sceptici faţă de calitatea produselor cumpărate.

Cuvinte cheie:

alimentatie , sanatate , Europa , carne

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
1010 locuitori

Băiuş este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cociulia Nouă și Băiuş. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Leova și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1010 oameni. Satul Băiuș a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.