|
Medicii vor verifica la frontieră persoanele cu simptome de rujeolă
În cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei va activa, până la finele lunii curente, cîte un lucrător medical, pentru a identifica persoanele cu simptome de rujeolă. Măsura are scopul de a preveni transmiterea transfrontalieră a virusului rujeolic.
Potrivit Poliției de Frontieră, conducerea instituției a cerut polițiștilor de frontieră să monitorizeze permanent fluxul de călători. O atenție sporită va fi acordată persoanelor sosite din Ucraina și România, preponderent copii.
Totodată, specialiștii medicali ai Poliției de Frontieră au venit cu un set de recomandări privind protecția individuală a personalului antrenat în efectuarea controlului trecerii frontierei de stat. Astfel, efectivul de la frontieră trebuie să respecte distanța de convorbire cu călătorii, să întrețină încăperile de serviciu în stare curată și să folosească măști în cazurile de apariție a riscurilor de contact cu persoanele suspecte de îmbolnăvire.
Dacă vor fi identificați călători cu simptomatica caracteristică rujeolei, în orice subdiviziune de frontieră s-a dispus amenajarea unui spaţiu separat corespunzător (izolator) pentru intervievarea persoanei suspecte sau afectate, inclusiv întreprinderea măsurilor pentru consultarea medicală a acesteia. La fel, s-a dispus asigurarea accesului serviciului medical corespunzător, autospecialei şi mijloacelor pentru efectuarea diagnozei, prelevarea probelor biologice, care să permită examinarea şi preluarea rapidă a persoanei bolnave.
Totodată, astăzi în presă s-a vehiculat că doi adulți din Vulcănești s-au infectat de rujeolă. Solicitată de agenție, șefa Serviciului de presă al ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, a specificat că „primul caz nu a fost confirmat de laborator, iar în cel de-al doilea caz au fost realizate investigații medicale, rezultatele de laborator fiind gata peste o săptămână".
În total, peste o sută de cazuri de rujeolă au fost confirmate de la începutul lunii august curent. În același timp, există alte 68 de cazuri suspecte care se află în proces de investigare. Virusul a fost înregistrat la persoane din raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia, Cahul, Ungheni, Hânceşti şi Cantemir.
Autoritățile au anunțat la începutul acestei săptămâni Cod portocaliu de rujeolă pe întreg teritoriul țării, iar până la începutul noului an școlar toți copiii urmează a fi vaccinați. Elevii care nu sunt vaccinați nu vor fi admiși în instituțiile de învățământ.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 40 locuitori
Ciobanovca este un sat din cadrul comunei Grinăuți, raionul Rîşcani. Satul este situat la 35 km de orașul Rîșcani și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 40 de locuitori. Satul Ciobanovca a fost înființat în secolul XX.
Comentarii
(0)