17 iulie 2018, 17:11 Sănătate views 11452
A început sezonul intoxicațiilor cu pepene verde
17 iulie 2018, 17:11 Sănătate views 11452

A început sezonul intoxicațiilor cu pepene verde

Consumați cu grijă pepenii verzi, dacă nu vreți să ajungeți la spital cu intoxicație. Medicii îndeamnă consumatorii să-i cumpere doar din locuri autorizate. Unii agricultori spun că preferă să strângă roadă mai tîrziu decît să pun în pericol viața oamenilor. O echipă TV8 a testat astăzi cîțiva pepeni verzi cu nitratometrul pentru a vedea dacă aceștia sunt sau nu periculoși pentru consum.

O simplă testare cu nitratometru arată că în majoritatea cazurilor nivelul de nitrați din pepenii verzi este ridicat.

„În mod normal trebuie să aibă 60mg/kg noi avem un nivel de 90 mg/kg".

„Din 60 avem 80".

„Din partea asta a bătut vântul, pune aici. – îl punem – eii deja nu-i bun".

„Alegem pepene roșu".

„Iată aici avem 40. – ai văzut".

„Din toate testele pe care le-am făcut în piață am avut diferite rezultate, majoritatea erau cu o depășire mică de 10, 20, 30 mg/kg ceea ce înseamnă că ei pot fi consumați dar într-o cantitate mai moderată. Coaja noi nu o consumăm și nu este periculoasă pentru noi de aceea un test mai calitativ se face anume în miez", a declarat Eugen Dabija.

Specialiștii amintesc ca pepenele verde poate provoca intoxicații serioase, din cauza folosirii în exces a îngrășămintelor sintetice.

„Practica pe care o avem în cadrul APC ne arată că la începutul sezonului de pepene verde sau harbuz cum spunem noi, este o perioadă cînd într-adevăr sunt foarte multe intoxicații. În aceste produse se acumulează o cantitate care este mai mare decît cantitatea normală de aceste substanțe, adică de nitrați, pesticide, erbicide", Veaceskav Ciuhrii, șef-adjunct APC.

Un fermier care creste pepeni verzi de 8 ani spune ca intoxicațiile pot apărea din cauza că mulți agricultori nu cunosc tehnologiile de creștere a fructului sau folosesc chimicale interzise.

„Depinde de preparate, sînt oameni care nu prea au bani și iau preparate ieftine și stropesc și deja acolo nu-i acea calitate gustativă", Nicolae Iov, agricultor.

Bărbatul a oferit și cîteva sfaturi cum să alegem corect un pepene verde bun.

„Cîrcelul la harbuzul acesta e uscat, iată uitați-vă, și liniile deja sînt mai late nu-s ca la acesta. Harbuzul acesta de exemplu, încă este roz, abia se începe a coace, dar acesta uitați-vă ce linie lată are. Asta înseamnă că e copt. Iată cumpărătorul mănîncă partea asta care la tot harbuzul e dulce iar partea asta dacă e acră sau amărăște nu trebuie să mai mănânce, l-a dat deoparte măcar că el a dat bani pe el", afirmă agricultorul.

Conform ministerului Sănătății, săptămâna trecuta au fost înregistrate cel puțin 3 cazuri de intoxicație cu nitrați.

Sursa: tv8.md

Cuvinte cheie:

pepenele , intoxicatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1456
Populația:
9334 locuitori

Chiţcani este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mereneşti, Chiţcani și Zahorna. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Căușeni și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Chiţcani alcătuia 9334 de locuitori în anul 1989. Satul Chiţcani a fost menționat documentar în anul 1456.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.