17 iulie 2018, 17:11 Sănătate views 11760
A început sezonul intoxicațiilor cu pepene verde
17 iulie 2018, 17:11 Sănătate views 11760

A început sezonul intoxicațiilor cu pepene verde

Consumați cu grijă pepenii verzi, dacă nu vreți să ajungeți la spital cu intoxicație. Medicii îndeamnă consumatorii să-i cumpere doar din locuri autorizate. Unii agricultori spun că preferă să strângă roadă mai tîrziu decît să pun în pericol viața oamenilor. O echipă TV8 a testat astăzi cîțiva pepeni verzi cu nitratometrul pentru a vedea dacă aceștia sunt sau nu periculoși pentru consum.

O simplă testare cu nitratometru arată că în majoritatea cazurilor nivelul de nitrați din pepenii verzi este ridicat.

„În mod normal trebuie să aibă 60mg/kg noi avem un nivel de 90 mg/kg".

„Din 60 avem 80".

„Din partea asta a bătut vântul, pune aici. – îl punem – eii deja nu-i bun".

„Alegem pepene roșu".

„Iată aici avem 40. – ai văzut".

„Din toate testele pe care le-am făcut în piață am avut diferite rezultate, majoritatea erau cu o depășire mică de 10, 20, 30 mg/kg ceea ce înseamnă că ei pot fi consumați dar într-o cantitate mai moderată. Coaja noi nu o consumăm și nu este periculoasă pentru noi de aceea un test mai calitativ se face anume în miez", a declarat Eugen Dabija.

Specialiștii amintesc ca pepenele verde poate provoca intoxicații serioase, din cauza folosirii în exces a îngrășămintelor sintetice.

„Practica pe care o avem în cadrul APC ne arată că la începutul sezonului de pepene verde sau harbuz cum spunem noi, este o perioadă cînd într-adevăr sunt foarte multe intoxicații. În aceste produse se acumulează o cantitate care este mai mare decît cantitatea normală de aceste substanțe, adică de nitrați, pesticide, erbicide", Veaceskav Ciuhrii, șef-adjunct APC.

Un fermier care creste pepeni verzi de 8 ani spune ca intoxicațiile pot apărea din cauza că mulți agricultori nu cunosc tehnologiile de creștere a fructului sau folosesc chimicale interzise.

„Depinde de preparate, sînt oameni care nu prea au bani și iau preparate ieftine și stropesc și deja acolo nu-i acea calitate gustativă", Nicolae Iov, agricultor.

Bărbatul a oferit și cîteva sfaturi cum să alegem corect un pepene verde bun.

„Cîrcelul la harbuzul acesta e uscat, iată uitați-vă, și liniile deja sînt mai late nu-s ca la acesta. Harbuzul acesta de exemplu, încă este roz, abia se începe a coace, dar acesta uitați-vă ce linie lată are. Asta înseamnă că e copt. Iată cumpărătorul mănîncă partea asta care la tot harbuzul e dulce iar partea asta dacă e acră sau amărăște nu trebuie să mai mănânce, l-a dat deoparte măcar că el a dat bani pe el", afirmă agricultorul.

Conform ministerului Sănătății, săptămâna trecuta au fost înregistrate cel puțin 3 cazuri de intoxicație cu nitrați.

Sursa: tv8.md

Cuvinte cheie:

pepenele , intoxicatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1451
Populația:
3331 locuitori

Ţaul este un sat şi comună din raionul Donduşeni, Ţaul este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Ţaul este situat în partea de sud a raionului Donduşeni, la o distanţă de 6 km de orașul şi de gara Donduşeni şi la 210 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3331 de oameni. Satul Ţaul a fost întemeiat în anul 1451 sub numele Alboteşti.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.