30 martie 2018, 11:30 Sănătate views 17566
30 martie 2018, 11:30 Sănătate views 17566

Spălatul pe mîini îndepărtează regretele?

După ce, în ultima vreme, mai mulți cercetători au explorat legătura dintre curățenie și comportamentul moral, ajungînd la concluzia că bunătatea și curățenia merg mînă în mînă, un nou studiu a demonstrat acum că mincinoșii au “mania curățeniei”.

Curios este că există o corelație chiar între tipul de minciună și mijlocul utilizat pentru a minți și partea corpului considerată murdară. Descoperirea aparține unei echipe de cercetători de la Universitatea Michigan, Statele Unite.

Potrivit rezultatelor studiului, publicate în revista "Psychological Science", cercetătorii americani au descoperit că participantilor la studiu puși să mintă la telefon (lăsînd un mesaj pe robot), această acțiune le declanșa un impuls incontrolabil de a-și clăti gura. Ba chiar, aceștia s-au declarat dispuși să plătească mai mult pentru a achiziționa o apă de gură.  În schimb, ceilalți participanți la studiu, puși să mintă prin intermediul e-mail-ului, au demonstrat o afinitate mai mare cu bătrînul Pilat din Pont, simțind nevoia să-și spele mîinile și să le dezinfecteze riguros. De asemenea, și ei s-au declarat dispuși să plăteasca mai mult pentru a primi un dezinfectant.

Confirmarea definitivă a venit atunci cînd toți participanții la studiu au fost invitați să comunice (atît la telefon, cît și pe mail) lucruri drăguțe, si mai ales, adevărate: niciunul dintre ei nu a arătat vreun interes pentru a-și spăla vreo parte a corpului. Așadar, ințelepciunea populară nu greșește atunci cînd utilizeaza expresii precum "a-și murdări mîinile" sau "a avea o gură murdară" pentru a descrie acțiuni imorale.

"Acest studiu arată că exista legături concrete cu metaforele. Oamenii nu simt doar nevoia să se spele după ce au comis un act imoral, murdar, ci vor să curețe exact respectiva parte a corpului implicată", a comentat Norbert Schwartz, psiholog la Institute for Social Research din cadrul Universitatii Michigan.

Cuvinte cheie:

sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
385 locuitori

Zăzulenii Noi este un sat din cadrul comunei Agronomovca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ungheni și la 99 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 385 de oameni. Satul Zăzulenii Noi a fost menționat documentar în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.