18 noiembrie 2017, 15:50 Sănătate views 46620
Centrul de sănătate din Varnița, extins
18 noiembrie 2017, 15:50 Sănătate views 46620

Centrul de sănătate din Varnița, extins

Centrul de sănătate din satul Varnița a devenit mai încăpător. O nouă anexă cu saloane de fizioterapie, diagnosticare și cabinete ale medicilor de familie a fost construită cu ajutorul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii", implementat de PNUD. Astfel, peste 13 mii de oameni – localnicii, dar și deținători ai poliței medicale din Tiraspol, Bender sau Slobozia vor primi consultații și tratament de zi fără de a sta ore în șir la cozi.

Potrivit unui comunicat de presă al Programului, Centru de Sănătate din Varnița a fost construit în 2013. Inițial, instituția urma să deservească anual circa șapte mii de persoane, dintre care 5200 – locuitori ai satului, ceilalți – ai orașului Bender. La scurt timp, numărul pacienților a crescut până la 13 mii, în special datorită fluxului de oameni din stânga Nistrului. În 2012, printr-o hotărîre de Guvern, deținătorii polițelor de asigurare medicală din Bender, Tiraspol sau Slobozia au obținut posibilitatea să se înregistreze la Centrul de sănătate din Varnița.

„Sînt în special femei însărcinate sau pensionari din stânga Nistrului, care primesc gratuit polița de asigurare medicală sau cei care o cumpără. Clădirea Centrului nu dispunea de suficiente încăperi, medicii de familie erau nevoiți să activeze câte doi într-un birou. Acum și medicii și pacienții se vor simți mai confortabil", spune Veronica Coledinschi, asistentă medicală superioară.

„Centrul de Sănătate din Varnița este un bun exemplu al modului în care UE sprijină îmbunătățirea vieții cotidiene a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Vom continua să susținem și în viitor activități care se soldează cu îmbunătățirea infrastructurii sociale", a declarat Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova.

Uniunea Europeană a oferit 51,9 mii euro pentru construcția anexei, comunitatea locală a contribuit cu 6,5 mii euro.

Începînd cu anul 2009, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii", finanțat de UE și implementat de PNUD, au fost renovare sau construite, dotate cu echipament și mobilier peste 80 de obiecte de infrastructură de pe ambele maluri ale rîului Nistru.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

sanatate , centru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
932 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 932 de oameni. Satul Horodiște a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.