06 septembrie 2017, 15:33 Sănătate views 12638
Un moldovean a devenit vegan după ce bunicii au murit de cancer (Foto)
06 septembrie 2017, 15:33 Sănătate views 12638

Un moldovean a devenit vegan după ce bunicii au murit de cancer (Foto)

Alexandr Mazov are 27 de ani. Cu aproape 4 ani în urmă, cînd absolvea Universitatea de Medicină, a devenit vegan (persoană care nu consumă produse de origine animală). Principalul motiv a fost moartea oamenilor dragi, care sufereau de cancer. Anume această cauză l-a pus pe tînărul student pe gînduri. A început să studieze regimul alimentar vegan, iar în timpul cercetărilor a aflat că anume regimul raw vegan reprezintă metoda oficială de tratare a cancerului în multe țări din lume, recunoscută și recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

„Apoi am văzut filmul Земляне, ceea ce m-a făcut să iau niște decizii. Mai tîrziu, am făcut cunoștință cu Serghei Dobrozdravin – fondatorul școlii de alimentație vegetariană și raw-vegană din Moscova. M-a invitat în calitate de speaker la evenimentele lor în calitate de medic ce are un regim alimentar raw-vegan."

Așa s-a pomenit că nu vrea doar să se alimenteze sănătos, fără a dăuna animalelor, dar și că își dorește să lupte pentru drepturile lor.

„Am început să lupt activ pentru drepturile lor anul trecut. Am lansat petiții prin care am cerut închiderea delfinariului. Am adunat semnături și le-am expediat la Guvern. Ministrul mediului a promis să vină cu un proiect de lege în acest sens, lucru care nu s-a întîmplat. Atunci și mi-a apărut ideea de a iniția o mișcare de protecție a animalelor în Moldova."

Mișcarea pe care a lansat-o, pe scurt, se numește FIVE (cinci). Această denumire se descifrează ca Formațiunea Internațională pentru Veganism și Ecologie.

„Ideea a venit de la colegii din străinătate. Mă refer la Open Cages, m-au adăugat în grupul închis unde se planifică toate acțiunile legate de veganism și apărarea drepturilor animalelor. Apoi am făcut legătura cu PETA 2 din Marea Britanie și FREE din România. Ei mi-au dat diverse idei și materiale. M-au sfătuit să nu deschid o filială a lor, căci filialele de obicei sînt privite cu suspiciune. Am creat atunci o mișcare a noastră, autohtonă. De ce FIVE? Atunci eram cinci prieteni vegani. Apoi a apărut și descifrarea: Formațiunea Internațională pentru Veganism și Ecologie."

Dacă ați avut drum prin centrul capitalei pe 3 septembrie, atunci sigur ați observat niște oameni cu pancarte și măști pe față. FIVE s-a alăturat Marșului Internațional pentru Drepturile Animalelor.

„Măștile sînt inspirate de mișcarea Anonymous for the Voiceless, care organizează meeting-uri în tăcere, în măștile lui Guy Fox pentru a evidenția cruzimea oamenilor în abatoare. Al doilea motiv pentru care le avem este că ne-am dorit un simbol al manifestațiilor noastre, care s-ar reține. Oamenii vin și pleacă, dar personajele în măști vor rămîne un simbol etern al luptei, al revoluției. Nu contează cine sîntem noi, ci care este planul nostru."

Revenind la alimentația lui Alexandr, ziceam că inițial s-a făcut vegan, ca mai tîrziu să adopte regimul Raw Vegan, adică alimentația fără foc, de consum în stare crudă a alimentelor de origine exclusiv vegetală.

„Am trecut la acest tip de alimentație din motive de spiritualitate. Ideea a venit de la mama, după ce multe rude de-ale ei au murit de cancer. Produsele lactate, la fel ca cele din carne, sînt cauza multor boli legate de sistemul osos. Oricît de paradoxal ar suna asta acum pentru unii, dar în lapte nu găsești foarte mult calciu. Sînt multe cercetări, care demonstrează că afecțiunile inimii și problemele oncologice apar din cauza produselor de origine animală. Eu nu mănînc nici miere, inclusiv din motivul că afectează dinții. De vină e propolis-ul. Ca medic, știu bine. În plus, mi-e milă și de albine."

Potrivit lui Alexandr, din comunitatea Vegană/Vegetariană de la noi din țară fac parte 1,5 mii de oameni. Dintre ei 450 sînt vegtarieni, iar un regim raw vegan au 25 de oameni. Tendințele din ultimii 2-3 ani arată că numărul vegetarienilor este în continuă creștere, la noi în țară.

„Nu e greu să renunți la produse lactate. Există nenumărate alternative de origine vegetală, în care se regăsește de zeci de ori mai mult calciu. De exemplu, uleiul de cocos, migdale, cînepă și susan. În loc de carne, astăzi putem mînca pîrjoale din legume și putem opta pentru proteina din soie. Struguri de masă moldovenești, mere, banane, portocale și pomușoare înghețate putem găsi anul împrejur chiar și în magazinele de la noi. Noi nu avem probleme la acest capitol, v-o spun din proprie experiență. Magazinele și piețele le au tot anul, adevărat, la un preț mai ridicat. Da, este un regim de alimentație mai costisitor decît dacă ai trăi din cartofi și macaroane, dar e mult mai sănătos. Eu personal îndemn oamenii să renunțe pentru început la produsele de origine animală sau să reducă inițial consumul. Fiecare kilogram de carne și lapte salvează zeci de hectare de pădure, căci pădurile astăzi se taie tocmai pentru a cultiva culturile din care se hrănesc animalele crescute pentru a fi mîncate de oameni. Economisim resurse de apă dacă renunțăm la carne și salvăm animale de la moarte."

Alexandr, din cîte ați reușit să observați, este hotărît să schimbe regulile jocului în Moldova. Își dorește nespus de mult ca oamenii să privească altfel mîncarea din farfurie. Ceea ce punem noi pe masă aduce cu sine anumite consecințe, atît pentru organismul nostru, cît și pentru mediul ambiant. Putem produse schimbări uimitoare începînd cu cele mici, din viața noastră.

Sursa: ea.md

Cuvinte cheie:

alimentatie , sanatate , cancer

Comentarii

 (1)
  • #2 zzzz Răspunde Citează selecţia
    если чему то научился в университете, то работай по специальности, а то из всего выше описанного получается : ЧЕМ БЫ ЗАНЯТЬСЯ ЛИШЬ БЫ НИЧЕГО НЕ ДЕЛАТЬ. А еда дело каждого, и не надо кричать всем, что ты съел и сколько покакал
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1937
Populația:
791 locuitori

Bucuria este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tudoreşti și Bucuria. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cahul și la 168 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 791 de oameni. Satul Bucuria a fost întemeiat în anul 1937.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.